RUSIJA O INCIDENTU U VARŠAVI: Reagovaćemo na provokaciju na sovjetskom vojnom groblju

Tanjug

10. 05. 2023. u 22:51

MOSKVA zadržava pravo da izabere kako i kada će odgovoriti na provokaciju na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi, kada je ruskom ambasadoru u Poljskoj onemogućeno da položi venac povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

РУСИЈА О ИНЦИДЕНТУ У ВАРШАВИ: Реаговаћемо на провокацију на совјетском војном гробљу

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo je istaklo da neće "samo da posmatra ove antiruske akcije Poljske, tako da do odgovarajućeg odgovora neće dugo potrajati", preneo je TASS.

-Ruska strana, naravno, zadržava pravo izbora vremena i formata protivmera, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je otpravnik poslova Poljske u Rusiji Jacek Sladevski pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bila uručena protestnu notu zbog provokacije 9. maja na Memorijalnom groblju sovjetskih vojnika u Varšavi.

Moskva je optužila poljske vlasti da je "obeležavanje Dana pobede bilo poremećeno zbog namernog nečinjenja poljskih vlasti".

Ministarstvo je takođe istaklo da je provokacija na groblju još jedna karika u lancu provokativnih poteza iz Varšave, "čija je čitava rusofobna politika usmerena na iskrivljavanje istorije Drugog svetskog rata u nastojanju da Poljaci zaborave svoju zahvalnost prema hrabrim vojnicima Crvene armije i učešća u oslobađanju od strahota nacizma".

U saopštenju se dodaje da "istorija ne oprašta takve uvrede i stostruko će se odužiti onima koji ne izvuku njene lekcije".

Demonstranti, uglavnom Ukrajinci, blokirali su u utorak prolaz ambasadoru Rusije Sergeju Andrejevu do spomenika sovjetskim vojnicima gde je želeo da položi venac povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Oni su mu put preprečili velikom instalacijom napravljenom od stotina plavo-žutih ukrajinskih zastava i krstova koji predstavljaju simbolična obeležja grobnica Ukrajinaca koje su Rusi ubili od početka invazije u februaru prošle godine, preneo je ranije AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna