OTKRIVENA MISTERIJA PEJZAŽA NA LEONARDOVOJ SLICI MONA LIZA: Ostaci mosta „Romito“ postoje i danas

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 05. 2023. u 17:36

MOST „Romito“ u mestu Laterina u provinciji Areco u regiji Toskana identifikovan je posle više od 500 godina na remek delu Leonarda da Vinčija, snimanjem pomoću drona, kao most kojeg je slavni autor naslikao u pejzažu na čuvenoj slici Mona Liza.

ОТКРИВЕНА МИСТЕРИЈА ПЕЈЗАЖА НА ЛЕОНАРДОВОЈ СЛИЦИ МОНА ЛИЗА: Остаци моста „Ромито“ постоје и данас

Foto: AP

Dokumenta koje je ispisao Leonardo da Vinči, stare fotografije i poređenje sa sada snimljenim ostacima omogućili su da se pouzdano identifikuje most, nakon prethodnih tvrdnji i teza oko druga dva mosta (Bobio u provinciji Pjaćenca i Buriano u provinciji Areco). Reč je upravo o ovom sada otkrivenom zahvaljujući novim tehnikama snimanja i objekata i terena u saradnji sa kulturnim udruženjem „La Roka“ iz Laterine i njihovom entuzijazmu da se stigne do istine realnim dokazima.

Reč je o etrursko-rimskom mostu „Romito“ ili „Ponte di Vale“, objašnjava istoričar koji je koordinirao istraživanje, Silvano Vinćeti, koji je i predsednik Nacionalnog komiteta za vrednovanje istorijskih, kulturnih i ekoloških dobara.

Most se nalazi u opštini Laterina u provinciji Areco, trenutno je od mosta ostao samo jedan luk ali je u periodu između 1501. i 1503. godine most bio u funkciji i veoma prometan što potvrđuje dokument o stanju artefakta u imanjima porodice Mediči, pronađen u Državnom arhivu u Firenci.

Portret Lize Gerardini naslikan između 1503. i 1518. Foto Tanjug

Leonardo je upravo u to vreme boravio u Val d`Arnu, najpre u službi Ćezare Bordžije (kneževina u centralnoj Italiji) a potom u službi barjaktara Firentinske Republike Pjera Soderinija. Most Romito imao je četiri luka, oslonjen na dve litice, bio je deo sporednog puta između Areca, Fjezole i Firence. Istoričar podvlači da postoji više sličnosti koje su sada utvrđene, između mosta Romito na slici i onog dela koji je opstao kao i ona morfologije reke Arno na tom delu teritorije i onoga što je Leonardo prikazao u pejzažu levo od lika plemkinje na čuvenoj slici.

Ove podudarnosti su se pokazale zahvaljujući istovremenom snimanju sa dva drona što je omogućilo da se istaknu dve litice na levoj i desnoj strani mosta Romito i vijugavi tok reke Arno kao što je prikazano i na Leonardovoj slici. Analiza slika snimljenih dronom i istorijskih dokumenata omogućila je da se sa velikom verovatnoćom identifikuje pejzaž naslikan u donjem levom delu Mona Lize. Kompleks litica i tzv. zemljanih piramida, visokih stena, u gornjoj oblasti Val d`Arno bila je Leonardova inspiracija, a neki njegovi crteži iz perioda između 1506.i 1510. godine od fundamentalnog su značaja za potvrdu identičnosti pejzaža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)