"KINA RAZUME ONO ŠTO SE DEŠAVA": Zaharova prokomentarisala nameru Kine da stvori delegaciju za rešavanje sukoba u Ukrajini

Đ.G.

03. 05. 2023. u 17:45

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nameru Kine da stvori delegaciju za rešavanje krize u Ukrajini, rekla je za RIA Novosti da Peking zauzima nepristrasan stav, da je dobro svestan razloga za ovo što se dešava, Moskva ceni spremnost Pekinga da doprinese rešavanje ukrajinske krize političkim i diplomatskim sredstvima.

КИНА РАЗУМЕ ОНО ШТО СЕ ДЕШАВА: Захарова прокоментарисала намеру Кине да створи делегацију за решавање сукоба у Украјини

FOTO: AP/Tanjug

Ranije je objavljeno da je kineska strana odlučila da formira delegaciju za rešavanje ukrajinske krize, koju će predvoditi bivši kineski ambasador u Ruskoj Federaciji Li Hui.

Govoreći o ovoj temi, Zaharova je istakla da nam je „veoma poznat specijalni predstavnik Vlade Narodne Republike Kine za evroazijska pitanja, jedan od vodećih ruskih stručnjaka Ministarstva spoljnih poslova Kine, ambasador u Rusiji u periodu od 2009-2019. Li Hui.

- Učinio je mnogo na razvoju odnosa između naših zemalja, doprineo realizaciji velikih međudržavnih projekata. Za veliki lični doprinos jačanju saradnje i međusobnog razumevanja između naroda Rusije i Kine, predsednik Rusije Vladimir Putin je 2019. godine odlikovao Li Huia sa Ordenom prijateljstva - prisetila se ona.

- Polazimo od činjenice da Kina ne samo da zauzima nepristrasan stav o ukrajinskoj krizi, već i da razume uzroke i suštinu onoga što se dešava - rekla je Zaharova.

- Sada se Rusija suočava sa NATO-ukrajinskim vojno-industrijskim konglomeratom, u kome Ukrajina služi kao instrument i odskočna daska za oružanu borbu, a Zapad igra ulogu štaba, pozadine, dobavljača obaveštajnih podataka, oružja i ciljanja. Svi koji nude njihovo posredovanje i dobre usluge treba da razumeju - rekla je ona.

Sa naše strane, mi visoko cenimo iskrenu spremnost naših kineskih prijatelja da političkim i diplomatskim sredstvima doprinesu rešavanju ukrajinske krize, zaključila je Marija Zaharova.

Kineske vlasti su u februaru predložile svoj mirovni plan. Uključuje 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti i rešavanje humanitarne krize u Ukrajini. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, mnoge tačke kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)