NAJBOLJA RAKETA UBICA TENKOVA: Da li je američki TOV posle decenija službe dobio priznanje

P. Z. S. / 19fortyfive.com

02. 05. 2023. u 19:00

RAKETA TOV (TOW) je postala vest kasnih 80-ih tokom skandala Iran-Kontra, tačnije o ulozi potpukovnika Olivera Norta tadašnjeg USMC-a u prodaji TOV projektila iranskom režimu ajatolaha Ruholaha Homeinija.

НАЈБОЉА РАКЕТА УБИЦА ТЕНКОВА: Да ли је амерички ТОВ после деценија службе добио признање

Foto: Profimedia/Ilustracija


Četiri godine kasnije, tokom operacije Pustinjska oluja, TOV je prikazan u pozitivnijem svetlu, naime kako su američka borbena vozila Bredli koristila sistem oružja da unište iračke oklopne snage Sadama Huseina.


RANA ISTORIJA I SPECIFIKACIJE RAKETE BMG-71 TOV

Protivtenkovska raketa BGM-71 TOV („BGM“ je skraćenica za balističku vođenu raketu; „TOV“ znači „lansirana iz cilindra, optički praćena, vođena žicom“- Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) protivtenkovska raketa je prvi put proizvedena 1970. godine i ušla je u zvaničnu upotrebu u američkoj vojsci iste godine, zamenivši francusku MGM-32 ENTAC (Engin Téléguidé Anti-Char; “Remotely Guided Anti-Tank Missile”; „Daljinsko vođena protivtenkovska raketa“), beztrzajni top M40 106 mm i SS-10/MGM-21.

Drugim rečima, TOV je bio na liniji za protivtenkovske borbe više od 50 godina. Prvobitno ga je proizvela kompanija Hjudžs Erkraft (Hughes Aircraft), a trenutno ga proizvodi Rajteon misils and defens (Raytheon Missiles & Defense).

Kao što je Kajl Mizokami primetio u članku iz aprila 2021. za Popular Mehaniks, „Početkom 1970-ih, vojska je postavila ono što je tada bila najteža protivtenkovska raketa najdužeg dometa na svetu. Vojsci, koja se suočila sa hiljadama sovjetskih tenkova u Evropi, bio je potreban sistem naoružanja koji bi mogao precizno uništavati tenkove na velikim udaljenostima, čak i izvan dometa tenkovskih topova.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

-TOV je bio revolucionaran. Imao je verovatnoću pogotka od oko 90 procenata do svog maksimalnog dometa od 3.700 metara (2,33 milje). Jednom kada TOV stigne do cilja, njegova bojeva glava je mogla da probije najteži neprijateljski oklop. Raketa je bila preciznija i smrtonosnija od tenkovskog topa, ali nije mogla da se meri sa brzinom paljbe tenka.

Oružje je prečnika 5 inča, dužine 3,83 stope (1,17 metara) sa preklopljenom sondom i 4,95 stopa (1,51 metar) sa izvučenom sondom, raspona krila od 1,5 stopa (0,46 metara), bojeve glave sa težine od 8,59 do 13,35 funti (3,9 do 6,14 kilograma) i sposobnošću prodiranja 16,92 do 35,43 inča (430 do 900 milimetara) valjanog homogenog oklopa (RHA) oostizalo je brzinu od 320 metara u sekundi.

Raketa je stala u veliku lansirnu cev povezanu sa komandnom jedinicom. Tobdžija bi naciljao neprijateljski tenk i ispalio projektil, odatle je strelac mogao da pomera nišan kako bi ga držao usredsređenog na pokretni neprijateljski tenk, a dok je projektil jurio, vukao je tanku žicu koja mu je omogućavala da prima podešavanja kursa tobdžija.

Foto: Jutjub/The New York Times


POČETNE PERFORMANSE NA BOJNOM POLjU

Iako je rat u Persijskom zalivu 1991. bio mesto gde je učinak TOV-a na bojnom polju prvi put zapeo za oko široj javnosti, on je zapravo prvi put bio isproban u borbama tokom Vijetnamskog rata, tačnije tokom Uskršnje ofanzive Severnovijetnamske armije (SVA) 1972. godine, nakon čega je TOV-ovi koji su lansirani helikopteri korišćeni su za ubijanje tenkova SVA. Tenkovske bitke su bile relativno malobrojne tokom Vijetnamskog rata.

Korišćen je u više od deset različitih sukoba, prošlih i sadašnjih. Verovatno najpoznatija upotreba TOV-a bila je tokom operacije Iračka sloboda 2003. godine, tačnije u operaciji u kojoj su ubijeni sinovi Sadama Huseina Udaj i Kusaj.


GDE JE SADA MESTO TOV?

Vojska traži zamenu za TOV, ali to se ne dešava preko noći; Gospodin Mizokami očekuje da će zamena – verovatno izraelska raketa Spajk ER2(Spike ER2) – biti dostavljena negde tokom 2030-ih, dok Rajteon sa većim samopouzdanjem predviđa da će „sistem oružja TOV biti u upotrebi u vojsci SAD i posle 2050. godine“.

U međuvremenu, TOV dobija dodatni život u Ukrajini, gde ga branioci te zemlje koriste zajedno sa novijim protivoklopnim oružjem kao što su FGM-148 Džavelin i Karl Gustav m/48 M4 varijanta za uništavanje ruskih tenkova.

BONUS VESTI - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona