SAD POTVRDILE SMRT DRUGOG AMERIKANCA U SUDANU: Traže produžetak prekida vatre

Tanjug

26. 04. 2023. u 18:20

BELA kuća je danas saopštila da je drugi Amerikanac umro u Sudanu tokom aktuelnih sukoba, kao i da pomaže malom broju američkih državljana koji žele da napuste afričku zemlju, iako je nasilje bitno smanjeno.

САД ПОТВРДИЛЕ СМРТ ДРУГОГ АМЕРИКАНЦА У СУДАНУ: Траже продужетак прекида ватре

Foto Tanjug/AP

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Bajdenova administracija nastavlja da radi sa obe strane u sukobu na jačanju primirja, kako bi bio omogućen pristup veće humanitarne pomoći, preneo je Rojters.

-Pozivamo obe vojne frakcije da se pridržavaju prekida vatre, kao i da ga produže, rekao je Kirbi i dodao da se "čini kako je nasilje značajno opalo".

Komentari Bele kuće dolaze dok već 11 dana traju borbe između sudanske vojske i paravojnih snaga na periferiji glavnog grada Kartuma uprkos primirju čiji je cilj smirivanje sukoba.

-Predsednik Džozef Bajden tražio je svaku zamislivu opciju da pomogne što većem broju Amerikanaca i aktivno je olakšavao odlazak relativno malog broja onih koji su želeli da napuste zemlju, rekao je Kirbi.

Neki američki građani stigli su u Port Sudan s namerom da se evakuišu i dobili su podršku.

-USAID je rasporedio timove u regionu i spreman je da pomogne u pružanju humanitarne pomoći, ali svaki prekid vatre bi morao da ostane na snazi i da bude produžen, poručio je portparol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao