AMERIKANCI NE DAJU KIMU DA PUŠI: Lider Severne Koreje "kolateralna šteta"

Tanjug

26. 04. 2023. u 08:20

KOMPANIJA Britiš Ameriken tobako (BAT) prihvatila je da plati kaznu američkim vlastima u iznosu od 635 miliona dolara i kamate nakon što je priznala da je, kršeći sankcije, prodavala cigarete Severnoj Koreji.

АМЕРИКАНЦИ НЕ ДАЈУ КИМУ ДА ПУШИ: Лидер Северне Кореје колатерална штета

Foto AP

Sudska nagodba postignuta je danas između BAT-a, američkog ministarstva pravde i kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija.

Američke vlasti su saopštile da se nagodba postignuta sa BAT-om odnosi na aktivnosti te kompanije u Severnoj Koreji u periodu između 2007. i 2017. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor BAT-a Džek Bouls izjavio je da kompanija "duboko žali zbog nedoličnog ponašanja", prenosi Tanjug. 

BAT je jedna od najvećih svetskih duvanskih multinacionalnih kompanija, jedna od 10 najvećih kompanija u Velikoj Britaniji i vlasnik je poznatih brendova cigareta, među kojima Laki Strajk, Danhil i Pal Mal.

Poznato je da je severnokorejski lider Kim Džong Un strastveni pušač, a prošle godine SAD su pokušale u Savet bezbednosti UN da "proguraju" rezoluciju o zabrani izvoza duvanskih proizvoda u Severnu Koreju, međutim, Rusija i Kina uložile su veto i sprečile američku inicijativu.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)