"HRISTOS JE NAŠA BUDUĆNOST": Papa Franja stiže u Mađarsku kako bi se više približio vernicima

Tanjug

22. 04. 2023. u 07:55

UZ MOTO "Hristos je naša budućnost" papa Franja će od 28. do 30. aprila boraviti u državnoj poseti Mađarskoj, kako bi se približio mađarskim vernicima, a očekuje se da će se usredsrediti na migraciju u Evropi i rat u Ukrajini.

ХРИСТОС ЈЕ НАША БУДУЋНОСТ: Папа Фрања стиже у Мађарску како би се више приближио верницима

Foto Tanjug/AP

Ovo je 41. apostolska poseta pape inostranstvu, rekao je novinarima direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni, ističući da se ovo putovanje odvija u trenutku kada se Evropa suočava sa migracionom i humanitarnom krizom. 

Papa Jovan Pavle Drugi posetio je Mađarsku dva puta, 1991. i 1996. godine, nakon pada Berlinskog zida, podsetio je Bruni, podseća Vatikan njuz. 

Papina poseta Budimpešti biće drugo apostolsko putovanje 2023. godine, nakon njegovog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan početkom godine.

Vatikanska agencija podseća da je 2021. papa učestvovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti koji je okupio vernike iz više od 83 zemlje, dok će ovog puta verski poglavar rimokatoličke crkve posetiti crkvu i narod. 

Tokom trodnevne posete planiran je susret s migrantima i siromašnima, slepom decom i decom s invaliditetom, kao i susreti s civilnim vlastima i diplomatskim korom, sveštenstvom, mladima...

Papa će služiti misu za mađarske vernike, izmoliće s vernicima marijansku molitvu Kraljice neba, a imaće i uobičajeni privatni sastanak sa svojim kolegama jezuitima.

Direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice najavio je da će 29. aprila biti i susret sa grkokatoličkom zajednicom.

Cela poseta odvijaće se u Budimpešti, uz napomenu da je Mađarska dala nekoliko svetaca, od kojih su mnogi bili plemićkog porekla, a potom posvetili svoje živote brizi za bolesne i siromašne.

Mađarska vlada omogućila je besplatan prevoz za sve koji učestvuju na događajima u okviru papine posete. 

 

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)