BRITANSKI MEDIJI: Engleska firma eksploatiše zlato u Brazilu bez odobrenja

Tanjug

18. 04. 2023. u 17:33

BRITANSKA firma Serabi Gold eksploatiše zlato u brazilskoj državi Para bez odobrenja brazilske Agencije za zemljišta i domorodačkih zajednica, saznaje britanski list Gardijan.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Енглеска фирма експлоатише злато у Бразилу без одобрења

Foto Shutterstock

Prema pisanju britanskog lista, Serabi Gold je otvorila rudnik Koringa u oblasti Amazona, na zemlji čiji vlasnik nije jasan.

Ova zemlja je navodno nelegalno zauzeta, ali prema brazilskom Zakonu u rudarstvu, kompanije mogu da sklapaju ugovore sa "vlasnicima zemlje ili onima koji su je zauzeli", bez obzira da li su njihove tvrdnje u skladu sa zakonom.

Brazilska Agencija za zemljišta Inkra polaže pravo na ovu zemlju i sudi se sa Benediktom Netom, osobom koja je navodno nelegalno zauzela oblast.

Suđenje je još uvek u toku, a Serabi Gold bez smetnji nastavlja sa eksploatacijom na spornoj teritoriji i plaća Netu odgovorajuću kompenzaciju, tvrdi britanski list, koji je sproveo istragu zajedno sa svojim partnerima.

Inkra nije dala odobrenje britanskoj firmi da izvodi bilo kakve radove u oblasti Tera nosa, u kojoj se nalazi rudnik Koringa.

-Nadam se da će kompanija Serabi Gold biti kažnjena za primer drugim rudarskim firmama, posebno iz inostranstva, koje su danas u Amazonu i ne poštuju osnovna prava tradicionalnih zajednica, izjavio je brazilski tužilac Feliso Pontes Žunior.

Rudnik je počeo sa eksploatacijom prošle godine i izvukao 28,7 kilograma zlata iz Koringe, a u budućnosti planira da izvuče više od jedne tone zlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a