NAPADNUT AMERIČKI KONVOJ U SUDANU Blinken: "Odgovorne trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku"

Tanjug

18. 04. 2023. u 08:09

Američki diplomatski konvoj našao se pod vatrom u Sudanu, saopštio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken, navodeći da prvi izveštaji sugerišu da su za to odgovorne trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF).

НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ КОНВОЈ У СУДАНУ Блинкен: Одговорне трупе повезане са паравојним Снагама за брзу подршку

Foto: Profimedia

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu el Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Američki državni sekretar je saopštio da je o incidentu, koji se dogodio u ponedeljak, telefonom razgovarao odvojeno sa Burhanom i Dagalom i poručio da je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Rojters.

Blinken, koji prisustvuje sastanku Grupe sedam u Japanu, naglasio je hitnost postizanja primirja, saopštio je Stejt department.

Najviše diplomate iz celog sveta nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti trebalo bi da raspravlja o krizi, nakon što je, prema UN, najmanje 185 ljudi ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u subotu.

 

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri