POLICIJA OBEZBEĐIVALA SKUP: Veliki broj muslimana prisustvovao molitvi u Al Aksi

Tanjug

14. 04. 2023. u 19:25

VELIKI broj muslimanskih vernika, uz pojačano prisustvo izraelske policije, okupio se danas u džamiji Al Aksa na podnevnoj molitvi povodom svetog meseca Ramazana.

ПОЛИЦИЈА ОБЕЗБЕЂИВАЛА СКУП: Велики број муслимана присуствовао молитви у Ал Акси

FOTO: AP/Tanjug

Izraelska policija je saopštila da je više od 2.000 policajaca bilo na ulicama Jerusalima koji su "održavali bezbednost i red, kako bi obezbedili slobodu veroispovesti za pripadnike svih veroispovesti i religija".

Kada je reč o broju prisutnih vernika, postoje različite procene.

Policija navodi da ih je bilo oko 130.000, dok islamska organizacija Vakuf tvrdi da je današnjim molitvama prisustvovalo oko 250.000 vernika, navodi Rojters.

- Nema prostora za kompromis oko Al-Akse ili za pregovore. Nećemo se odreći ni centimetra njene zemlje - poručio je bivši palestinski muftija Jerusalima Ekrima Sabri tokom propovedi.

Prošlonedeljne racije izraelske policije na sveti kompleks dovele su do raketnih napada iz Gaze, južnog Libana i Sirije, što je izazvalo izraelske vazdušne i artiljerijske napade.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu potvrdio je početkom ove nedelje da će, kao i prethodnih godina, posete nemuslimana lokalitetu biti zabranjen do kraja Ramazana 20. aprila, dodaje agencija.

Stotine Palestinaca marširale su danas gradom Gaze nakon završetka molitve, mašući zastavama Irana i nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, navodi Rojters.

FOTO: AP/Tanjug

Agencija podseća da je nasilje između dva naroda poraslo poslednjih meseci, uz česte vojne racije na Zapadnoj obali. Od početka godina, ubijeno je više od 90 Palestinaca i najmanje 19 Izraelaca.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC: Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja