KINESKI OBAVEŠTAJCI UPLAŠILI LONDON: MI5 upozorava - Našli su novi način da uđu u zemlju

Tanjug

12. 04. 2023. u 11:49

BRITANSKA obaveštajna služba MI5 upozorila je vladu da kineski špijuni ulaze u Britaniju tako što dobijaju državljanstvo trećih zemalja, koje im omogućava bezvizni pristup.

КИНЕСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ УПЛАШИЛИ ЛОНДОН: МИ5 упозорава - Нашли су нови начин да уђу у земљу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zabrinutost je navela Ministarstvo unutrašnjih poslova da pripremi nova vizna ograničenja za niz zemalja koje Kinezi koriste, ali je Forin ofis blokirao ovu odluku, saopštili su britanskom listu visoki vladini izvori, prenosi Tajms.

MI5 je pružio dokaze da građani iz "neprijateljskih" država, uključujući Kinu, ulaze u zemlju tako što dobijaju državljanstvo zemalja koje sa Britanijom imaju sporazum o bezviznom režimu. 

Obaveštajna agencija strahuje da među njima ima agenata koji rade za kinesku državu, a takođe je izrazila zabrinutost da bi ruski špijuni mogli da koriste ovu praksu.

Zemlje za koje britanske vlasti navode da ih koriste kineski špijuni i organizovane kriminalne grupe uključuju Vanuatu u južnom Pacifiku, Namibiju u južnoj Africi i Istočni Timor u jugoistočnoj Aziji.

One su u grupi sve većeg broja zemalja koje dozvoljavaju stranciima da steknu državljanstvo ulaganjem ili plaćanjem relativno male svote novca u zemlji.

Za razliku od Kine, oni se takođe nalaze na britanskoj listi zemalja čijim državljanima nije potrebna viza da bi boravili u Britaniji do šest meseci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je planove za uvođenje viznih ograničenja, nakon što su mu predočeni dokazi da je nekoliko kineskih državljana, koji rade za interese vlade u Pekingu, ušlo u Veliku Britaniju preko ovih zemalja.

Vanuatu se, prema britanskim obaveštajcima, smatra najviše zabrinjavajućim putem za potencijalno neprijateljske špijune i kriminalce. 

Stranci u toj zemlji mogu postati državljani u roku od nekoliko meseci, tako što će uplatiti taksu od oko 120.000 funti bez potrebe da borave u njoj, a prema pisanju Tajmsa, više od 4.000 pasoša je dodeljeno kineskim državljanima na taj način.

Pasoš Vanuatua otvara mogućnost turističkih bezviznih putovanja u 123 zemlje, u poređenju sa samo 70 sa kineskim pasošem.

Namibija takođe omogućava stranim državljanima da steknu pravo na boravak u Britaniji na rok od tri meseca, sa minimalnim ulaganjem od oko 240.000 funti.

Vladini izvori su saopštili Tajmsu da je Forin ofis blokirao odluku jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije stavilo veto na njegove napore da ukine vizna ograničenja za više zemalja koje uključuju Indoneziju, Tajland i Zambiju.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova želi da dozvoli bezvizna putovanja za turiste iz ovih zemalja, u sklopu napora da se poboljšaju odnosi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova nerado ublažava vizna pravila, a vladin izvor je saopštio da su ovakvi sporovi redovna pojava i da je malo verovatno da jedna strana popusti bez ustupaka one druge.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)