ZAVETNI SAN POLJSKE JE DA SEBI POTČINI UKRAJINU: Varšava vreba iz senke, novi blok direktna karta Kijeva za ulazak u NATO

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 09:34

ZAVETNI san Poljske je da postane "superiorna sila Istočne Evrope" i da potčini sebi Ukrajinu, napisao je senator Ruske Federacije Aleksej Puškov na Telegramu, komentarišući članak u poljskom časopisu "Ržespospolita".

ЗАВЕТНИ САН ПОЉСКЕ ЈЕ ДА СЕБИ ПОТЧИНИ УКРАЈИНУ: Варшава вреба из сенке, нови блок директна карта Кијева за улазак у НАТО

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

Ranije je kolumnista poljskog časopisa Tomaš Gžegož Grose izneo mišljenje da bi Ukrajina mogla da postane deo "velike i jake poljske države" kako bi se efikasnije suprotstavila Rusiji.

- Američki i poljski stručnjaci predlažu obnavljanje države slične istorijskoj Državnoj zajednici Poljske i Litvanije. Reč je o dubinskoj saradnji između zemalja našeg regiona, pre svega Poljske i Ukrajine. Tada bi se pitanje ulaska Kijeva u EU i NATO rešilo samo od sebe - piše autor članka otkrivajući mogući scenario.

- Samo jak savez država na istoku Evrope koji bi uključivao Ukrajinu može zaustaviti Rusiju – ovo je novi slogan poljske vladajuće elite - napisao je senator.

Poljska sada ne razmišlja samo o budućnosti Zapadne Ukrajine, već o novom projektu potčinjavanja cele današnje Ukrajine Poljskoj, primetio je Puškov. Sprovođenje ovog plana trebalo bi da dovede Poljsku do njenog dugogodišnjeg sna da postane superiorna sila u Istočnoj Evropi, dodao je on.

- Pravo pitanje je koliko su ovi planovi izvodljivi, ali nema sumnje da će Poljska učiniti sve da ih ostvari - zaključio je senator.

Spoljna obaveštajna služba Rusije je više puta upozoravala na agresivne namere Varšave u odnosu na Ukrajinu. Kako je izvestio direktor službe Sergej Nariškin, Poljska razmatra scenario za konačno rasparčavanje susedne republike.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)