PESKOV O MAKRONOVOJ IZJAVI: Tako žestoke kritike na račun SAD nismo odavno čuli

Novosti online

08. 04. 2023. u 16:18

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da francuski predsednik Emanuel Makron, govoreći protiv raspoređivanja nuklearnog oružja jedne zemlje u drugim državama, zapravo kritikuje američku politiku.

ПЕСКОВ О МАКРОНОВОЈ ИЗЈАВИ: Тако жестоке критике на рачун САД нисмо одавно чули

Foto: Profimedia

-Odavno nismo čuli tako žestoke kritike predsednika Francuske na račun Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Peskov u intervjuu TV kanalu "Rusija-1".

Ranije je Peskov rekao da je stav Kineske Narodne Republike čvrst i da to nije zemlja koja bi ga menjala zbog spoljašnjeg pritiska, odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da će poseta francuskog lidera Emanuela Makrona toj zemlji uticati na to da Peking promeni svoj stav o ukrajinskom pitanju.

-Kina je veoma ozbiljna, velika sila koja ima sopstveni suvereni stav. Ovo je veoma ozbiljan stav, koji se pažljivo formira, objasnio je Peskov, a zatim i dodao da su kontakti Makrona i kineskog lidera Si Đinpinga veoma važni, te da je Moskva, "naravno, pratila sve poruke u vezi sa tim" događajem.

Podsetimo, francuski lider boravio je u poseti Pekingu gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Makron je izjavio da se "Francuska protivi širenju nuklearnog oružja van zemalja koje ih poseduju".

-Odluka Rusije da razmesti nuklearno oružje u Belorusiji neuporediva sa njenim obavezama prema međunarodnom pravu. Nijedna zemlja ni pod kojim uslovima ne može da rasporedi nuklearno oružje na stranoj teritoriji, rekao je Makron.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da će, na zahtev beloruske strane, Ruska Federacija rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u toj republici.

Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već da radi ono što SAD rade decenijama.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)