BLINKEN NAJAVIO UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU: Stigao odgovor Moskve

Novosti online

07. 04. 2023. u 20:42

RUSKA vojska će verovatno pažljivo razmotriti komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o navodnoj ukrajinskoj kontraofanzivi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

БЛИНКЕН НАЈАВИО УКРАЈИНСКУ КОНТРАОФАНЗИВУ: Стигао одговор Москве

Foto: Profimedia

Blinken je izjavio da bi SAD i saveznici trebalo da učine sve "kako bi pomogli Ukrajini da ponovo osvoji teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivu, koja se očekuje u narednim nedeljama".

Peskov je u odgovoru napomenuo da Rusija koristi niz informacija za planiranje svojih operacija u sukobu sa Ukrajinom i da su Blinkenove primedbe izgledale kao potencijalni predmet ispitivanja ruske vojske.

"Oni detaljno prate sve relevantne informacije i uzimaju ih u obzir prilikom planiranja nastavka Specijalne vojne operacije", objasnio je portparol Kremlja. 

Kijev i njegovi zapadni pomagači sve češće govore o velikoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, koja bi navodno trebalo da se desi tokom proleća. 

Operacija će, kako tvrde, uključiti tenkove i drugu opremu koju je obezbedio Zapad, kao i ukrajinske trupe obučene u inostranstvu. 

Navodni cilj je vraćanje ukrajinskih granica kakve su bile pre 2014. godine, što uključuje Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Zaporošku i Hersonsku oblast - koje su na referendumima glasale da postanu deo Rusije - kao i Krim koji se ponovo ujedinio sa Moskvom pre devet godina.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost, ranije je doveo u sumnju sposobnost Ukrajine da izvede operaciju tako velikih razmera, tvrdeći da su izjave zvaničnika u Kijevu samo "propaganda". 

"Njujork tajms" je izvestio da je Pentagon pokrenuo istragu nakon što su na internetu procurili brojni poverljivi podaci o aktivnostima SAD i NATO-a na pripremi Kijeva za kontraofanzivu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)