ULAZAK U NATO "ZAMUTIO VODU": Odnosi Švedske i Mađarske na niskoj tački

Novosti online

07. 04. 2023. u 09:34

ODNOSI između Švedske i Mađarske su na niskoj tački, izjavio je juče šef kabineta premijera Viktora Orbana Đerđelj Guljaš, pozivajući Stokholm da preduzme korake za jačanje poverenja dok traži podršku Mađarske za pristup NATO-u.

УЛАЗАК У НАТО ЗАМУТИО ВОДУ: Односи Шведске и Мађарске на ниској тачки

Foto: Profimedia

Finska i Švedska su prošle godine zajedno aplicirale za članstvo u Alijansi, ali su zahtev Švedske stopirale Turska i Mađarska.

Pritužba Mađarske usledila je nakon švedske kritike Orbanovog odnosa prema demokratiji i vladavini prava.

Kako je preneo Rojters, Finska se formalno pridružila NATO-u u utorak, a predsednik SAD Džo Bajden pozvao je Tursku i Mađarsku da okončaju proces ratifikacije, kako bi se i Švedska pridružila Alijansi bez odlaganja.

Guljaš je rekao da vlada premijera Orbana deli zabrinutost vladajuće stranke zbog kandidature Švedske za NATO, što je dodatno pogoršano nakon što su se Švedska i Finska nedavno pridružile tužbi koju je Evropska komisija pokrenula protiv Mađarske.

Trenutni odnosi Švedske i Mađarske, između ostalog i zbog ove intervencije na strani Komisije, na niskom su nivou.

Potrebni su koraci za jačanje međusobnog poverenja, rekao je Guljaš.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji jedinstvo NATO-a je od najveće važnosti i nije "od pomoći ako uvodimo bilateralne debate u NATO."

Mađarski proces ratifikacije je zastao u parlamentu u julu, a Orban je optužio obe zemlje za širenje "otvorenih laži" o stanju demokratije u Mađarskoj.

(Alo.rs)

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)