NUKLEARNU BOMBU IZLEPILI LEPLJIVOM TRAKOM: Pentagon bi da zataška incident iz baze u Evropi (FOTO)

Novosti online

04. 04. 2023. u 15:41

PENTAGON je saopštio da je na fotografiji koju je objavila Federacija američkih naučnika (FAS) o očiglednom oštećenju na američkoj nuklearnoj bombi u holandskoj vazdušnoj bazi lažno oružje koje se koristi za obuku timova za hitne intervencije.

НУКЛЕАРНУ БОМБУ ИЗЛЕПИЛИ ЛЕПЉИВОМ ТРАКОМ: Пентагон би да заташка инцидент из базе у Европи (ФОТО)

Foto: Printskrin/Jutjub/ Daily Aviation

FAS je objavio fotografiju bombe B61 koju pregledaju američki vojnici, od kojih su dva pripadnici jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i jedan civil.

Vidi se da je zadnji deo bombe iskrivljen od udarca, a drugi deo nedostaje. Rupa na bombi je prelepljena trakom ružičaste boje.

Ova slika je deo prezentacije za studente koja je držana prošle godine u nacionalnoj laboratoriji Los Alamos u Novom Meksiku, a locirano je da je fotografija nastala u vazduhoplovnoj bazi Volkel u Holandiji, jednoj od šest baza u pet evropskih zemalja u kojima se skladišti ukupno 100 nuklearnih gravitacionih bombi B61 u okviru sporazuma SAD, piše "Gardijan".

Direktor projekta nuklearnih informacija FAS Hans Kristensen objavio je fotografiju i naveo da nije jasno da li je u pitanju prava bomba ili model za obuku.

-U svakom vojnom objektu imamo tim za reagovanje koji mora da trenira zajedno, i to je ono što je bilo, a fotografija je stavljena u priručnik za regrutaciju, rekao je Oskar Seara, portparol Pentagona.

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi nije želeo direktno da komentariše fotografiju, ali je rekao da SAD održavaju najviši nivo standarda za osoblje i opremu za podršku strateškom arsenalu, što uključuje rutinsku obuku, održavanje i bezbednosne aktivnosti, za zaštitu Kritične sposobnosti Amerike.

-Politika SAD je da ne možemo da potvrdimo, ali ni da negiramo prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili specifičnoj lokaciji, uključujući specifične vežbe ili operacije u stvarnom svetu, kazao je portparol Pentagona.

Nacionalna laboratorija Los Alamosa je u saopštenju poslatom mejlom rekla da nema dodatnih informacija o spornoj fotografiji.

Bomba B61 je jedino taktičko nuklearno oružje preostalo u američkom arsenalu, a 100 ih je skladišteno u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Turskoj. Bombe ostaju u vlasništvu SAD, ali posade šest drugih NATO saveznika, pet domaćina plus Grčka, koje su obučene da ih stave u avione i koriste.

U slučaju neprijateljskih dejstava, za prebacivanje oružja na savezničke avione bio bi potreban dogovor SAD, NATO grupe za nuklearno planiranje i britanskog premijera.

Takve operacije razmene nuklearnog oružja praktikuju se svake godine u NATO vežbi, poslednji put u novembru, a od rata u Ukrajini Poljska je zatražila da bude deo aranžmana.

Zagovornici kontrole naoružanja dugo su tvrdili da je B61 vojno zastarela bomba i da je potrebno povući je iz Evrope kao lak korak ka razoružanju. Obamina administracija je razmišljala o svom povlačenju, ali je naišla na otpor nekih evropskih saveznika, koji su to videli kao simboliku američkog nuklearnog kišobrana koji ih štiti, a ideja je potpuno napuštena nakon ruskog zauzimanja Krima 2014.

rt.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna