PRVI PUT NAKON TRI GODINE: Sastali se ministri spoljnih poslova Kine i Japana

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 13:02

U PRVOJ poseti japanskog ministra spoljnih poslova Kini za više od tri godine, Jošimasa Hajaši sastao se u nedelju u Pekingu sa svojim novim kineskim kolegom Ćin Gangom. Obe strane su unapred jasno stavile do znanja da su zainteresovane za unapređenje odnosa, koji su zategnuti mnogim spornim pitanjima.

ПРВИ ПУТ НАКОН ТРИ ГОДИНЕ: Састали се министри спољних послова Кине и Јапана

Foto: Profimedia

Poslednja poseta japanskog šefa diplomatije Kini bila je pre pandemije krajem 2019. godine, a poslednji susret šefova diplomatije dve zemlje licem u lice bio je krajem 2020. Postoje ozbiljne razlike u mišljenju u vezi sa teritorijalnim pretenzijama Kine u Istočnom kineskom moru, tesnom saradnjom Japana sa SAD i jačanjem japanske vojske.

U petak je uspostavljena dežurna linija

Dve zemlje su takođe u sukobu oko novih ograničenja na japanski izvoz opreme za proizvodnju poluprovodnika i ispuštanja kontaminirane rashladne vode iz oštećenog nuklearnog reaktora Fukušima u more. Osim toga, nedavno hapšenje zaposlenog u japanskoj farmaceutskoj kompaniji Astellas pod optužbom za špijunažu u Kini zaoštrava odnose.

Posetu ministra spoljnih poslova organizovali su kineski lider Si Đinping i japanski premijer Fumio Kišida tokom razgovora na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku u novembru.

Dve strane su takođe uspostavile vruću liniju između svojih snaga u petak, koja je planirana godinama, kako bi se izbegli mogući nesporazumi u slučaju incidenata, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Japanci su protestovali zbog pritvaranja svog državljanina

Hajašijev program takođe uključuje razgovore sa novim potpredsednikom Kine Li Ćjangom i visokim spoljnopolitičkim zvaničnikom Vang Jijem. Hajaši je rekao da je tokom sastanka pozvao Peking na prevremeno puštanje na slobodu zatočenog japanskog državljanina.

- Protestovao sam zbog nedavnog pritvora jednog Japanca u Pekingu i izneo naš stav po tom pitanju, uključujući prevremeno oslobađanje tog državljanina - rekao je Hajaši novinarima posle sastanka sa Ćinom. On je dodao da Japan traži transparentnost u pravnom procesu u vezi sa pritvaranjima, ali nije rekao kakav je bio odgovor Kine.

Poseta dolazi nedelju dana nakon što je portparol kompanije Astellas Pharma Inc rekao da je njen zaposlenik priveden u Kini iz nepoznatih razloga. Najmanje 16 japanskih državljana, ne računajući taj slučaj, privedeno je u Kini pod sumnjom za špijunažu od 2015. godine, navodi Kjodo njuz.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!