AMERIKA ZATAŠKAVA INFORMACIJE : Ruska ambasada u Vašingtonu optužila sedmu silu u SAD

I. Stanojević

30. 03. 2023. u 07:00

RUSKA ambasada u Vašingtonu optužila je američke medije da pokušavaju da umanje štetne informacije o umešanosti obaveštajnih službi SAD u eksplozije na gasovodu Severni tok i da zataškaju ogromnu štetu po životnu sredinu. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju sabotažu, a istrage su još u toku. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incidente "očiglednim terorističkim napadom".

АМЕРИКА ЗАТАШКАВА ИНФОРМАЦИЈЕ : Руска амбасада у Вашингтону оптужила седму силу у САД

Dmitrij Peskov, Foto AP

U saopštenju se navodi da nije reč samo o velikim curenjima goriva zbog eksplozija za koje se veruje da su namerne, već da pretnju "neviđenom ekološkom katastrofom i nepopravljivom štetom za države regiona, predstavlja i to što što se na dnu Baltičkog mora nalaze stotine hiljada komada municije sa toksičnim hemijskim supstancama, potopljene posle Drugog svetskog rata".

Moskva kritikuje tvrdnju Bele kuće da su nezavisne istrage eksplozija na Severnom toku 1 i 2 koje vode evropske zemlje dovoljne i ističu da je to očigledan pokušaj američkih vlasti da se sakriju iza akcija saveznika. Tvrdi se i da Vašington želi da učini sve što može da zaustavi "nepristrasne napore na utvrđivanju pravih okolnosti sabotaže" i spreči da procure informacije o verovatnoj direktnoj umešanosti američkih obaveštajnih službi u organizovanju zločina veka protiv kritične infrastrukture u Baltičkom moru".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenjuje da će rat u širem kontekstu, "konfrontacija sa neprijateljskim zemljama", kako je rekao, "hibridni rat" protiv Rusije, trajati dugo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručuje da je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da "izbriše identitet Ukrajine kao nacije". "Ovaj rat je napad i na međunarodni poredak koji teži da održi mir i podrži, prema Povelji UN, jednaka prava muškaraca i žena i velikih i malih naroda", veli Blinken.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je kineskog predsednika Si Đinpinga da poseti Ukrajinu i naglasio da pobeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj meri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika. "Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim. Imali smo kontakt pre ruske agresije, ali više od jedne godine, nismo razgovarali", rekao je Zelenski.

BEZ RAZMENE PODATAKA

POŠTO se Rusija povukla iz Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, zamenik šefa diplomatije Sergej Rjabkov najavio je obustavu razmene podatka o nuklearnim aktivnostima sa SAD, uključujući i probna lansiranja. SAD su, uzvratno, obavestile da više neće razmenjivati podatke o svojim nuklearnim snagama. "Rusija se nada da NATO shvata ozbiljnost situacije oko planova Rusije da rasporedi svoje nuklearno oružje u Belorusiji", upozorava Rjabkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest