MANASTIR ŽIVI NE NAPUŠTAMO, BRANIĆEMO GA PO CENU ŽIVOTA: Potresne poruke monaštva iz Kijevsko-pečerske lavre

Milena Marković

28. 03. 2023. u 19:13

NEĆEMO napustiti manastir. Dužni smo da ga branimo i čuvamo po cenu života. Da se u njemu molimo i veru s narodom uzdižemo, kao što je bilo vekovima.

МАНАСТИР ЖИВИ НЕ НАПУШТАМО, БРАНИЋЕМО ГА ПО ЦЕНУ ЖИВОТА: Потресне поруке монаштва из Кијевско-печерске лавре

Foto: M.Marković

- Branicemo ga molitvama, ovde u svakom hramu, u svojim kućama - poručio je iz Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel, iguman ove znamenite svetinje Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod okriljem Moskovske patrijaršije.

Mitropolit je podsetio na žrtve u vreme obnove crkava u prelepom sazvežđu Lavre "kada se stradalo i obolevalo kako bi se hramovi iz ruina pridigli na radost vernika kojima je u srcu i duši pravoslavlje".

Pozvao je narod na molitvu za mir manastira u kome su, uz brojno monaštvo i studenti Duhovne akademije. Vlastima je uputio poruku da se, za dobrobit svih, nađe razumno rešenje.

O najavljenom iseljavaju Lavre oglasili su se i drugi arhijereji Ukrajinske pravoslavne crkve, ali i njen poglavar, mitropolit Onufrije.

- Želeli smo dogovor, ali predsednik Zelenski za nas nije imao vremena - prenosi reči poglavara UKC, informativna služba. 

U saopštenju se još navodi da je ženski Svetoarhanđelski manastir kod Odese pokrenuo potpisivanje peticije u kojoj, se između ostalog, naglašava i "ogromna šteta za studente  prekidom nastave na polovini školske godine".

BONUS VIDEO:

ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri