KINA UPOZORILA: Američka vojska ozbiljno narušava naš suverenitet i bezbednost

Novosti online

24. 03. 2023. u 12:06

PEKING je danas upozorio Vašington na "ozbiljne posledice", nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Kina tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

КИНА УПОЗОРИЛА: Америчка војска озбиљно нарушава наш суверенитет и безбедност

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kineska vojska saopštila je juče da je "nadgledala i ispratila" američki razarač sa navođenim projektilima USS Milius, koji je "nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru", a mornarica SAD je demantovala tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

SAD sprovodi program "sloboda plovidbe" da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom, a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD je saopštila da "velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora".

Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je sa tvrdnjom da SAD svojim postupcima "podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora".

 - Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more - saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Kako je navedeno, Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, "inače će snositi ozbiljne posledice", a Peking će preduzeti "sve neophodne mere" da osigura svoju bezbednost, ali nije precizirano više detalja.

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva, koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

(RT)

BONUS VIDEO:

SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)