OTROVNE ALGE IDU KA PLAŽAMA FLORIDE: Mrlja široka 5.000 milja upravo prolazi kroz Karibe

Novosti online

19. 03. 2023. u 16:44

UOČI poslednjeg vikenda, u martu kada se na plažama Floride očekuje navala studenata koji svoj kratki odmor kortiste u Sunčanoj državi ,TV CBS prenosi vesti da su neke od najboljih plaža na Floridi u opasnosti zbog cvetanje otrovnih algi, koje se obično naziva "crvena plima".

ОТРОВНЕ АЛГЕ ИДУ КА ПЛАЖАМА ФЛОРИДЕ: Мрља широка 5.000 миља управо пролази кроз Карибе

Foto: Printskrin /Youtube/CBS News

Pojava cvetanja algi uzrokuje smrt divljih životinja i predstavlja pretnju po zdravlje ljudi - objašnjava TV CBS didajući da ogromna mrlja morskih algi široka 5.000 milja upravo prolazi kroz Karibe do Meksičkog zaliva i uskoro bi mogla da izazove pustoš na plažama.

-Mogla bi biti dva problema koja se pretvaraju u veći", rekao je za CBS Majk Parsons, profesor Okeanologije na Univerzitetu Florida Gulf Coast.

Profesor je objasnio da alge koje izazivaju crvenu plimu su jednoćelijski organizam pod nazivom "Karenia brevis". Može se razmnožavati u velikom broju i stvarati masivne cvetove koji pretvaraju vodu u jezivo crvenkasto-braon nijansu - otuda 'crvena plima'.

Karenia brevis proizvodi vrstu toksina poznatu kao "brevetoksini", koji imaju fatalne efekte na morski život i ptice.

Ljudski kontakt sa ovim crvenim organizmima može izazvati iritaciju kože, kašalj ili probleme sa zagušenjem.

BONUS VIDEO:

GRAD SVETLOSTI ZATRPAN SMEĆEM: U Parizu se naveliko vide posledice štarajkova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade