FON DER LAJENOVA NAJAVILA KONFERENCIJU EU: O povratku ukrajinske dece iz Rusije

Tanjug

24. 03. 2023. u 00:26

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će Evropska unija organizovati konferenciju o obezbeđivanju povratka ukrajinske dece koja su tokom rata odvedena u Rusiju.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАЈАВИЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЕУ: О повратку украјинске деце из Русије

FOTO: Tanjug/AP

Prošle nedelje Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog nadgledanja deportacije ukrajinske dece.

-To je užasan podsetnik na najmračnija vremena naše istorije, šta se tamo dešava, da se deca deportuju. Ovo je ratni zločin, rekla je ona posle po završetku prvog dana dvodnevnog samita EU u Briselu.

Ona je navela da je u partnerstvu sa Kijevom, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim pokrenula inicijativu za repatrijacije dece "koju je otela Rusija", prenosi Le Mond.

-U tu svrhu organizovaćemo konferenciju. Želimo da izvršimo međunarodni pritisak kako bismo preduzeli sve moguće mere da pronađemo tu decu, rekla je Fon der Lajenova.

Dodala je da je cilj EU da pomogne organima UN i relevantnim međunarodnim organizacijama da dobiju bolje i potpunije informacije o deci koja su deportovana u Rusiju, što uključuje i decu koja su kasnije usvojena ili prebačena u ruske hraniteljske porodice.

Prošle nedelje Međunarodni krivični (MKS) sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine zbog nadgledanja deportacije ukrajinske dece.

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi