ZELENSKI PRIPREMA DESANT PREKO DNJEPRA: Kada će se dogoditi napad (MAPA)

P. Z. S. / rybar

23. 03. 2023. u 18:03

BELA kuća je pre nekoliko dana najavila obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je uključivao neimenovanu količinu municije različitog kalibra, precizno navođene rakete i uniforme i rečne čamce.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИПРЕМА ДЕСАНТ ПРЕКО ДЊЕПРА: Када ће се догодити напад (МАПА)

Kahovska hidroelektrana meta ukrajinskih snaga, Foto RIA


ZAŠTO NIJE NAVEDEN KONKRETAN BROJ PRENETOG ORUŽJA?

Ako su ranije Amerikanci naznačili tačan broj granata i municije za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, sada je situacija drugačija. U saopštenjima za javnost Bele kuće i Pentagona prisutni su samo tip i ime. U izvesnoj meri to može biti posledica prisustva problema u proizvodnji municije – na Zapadu su intenzivirani vojno-industrijski kapaciteti za popunu zaliha. A nedostatak konkretnih podataka ima za cilj da sakrije postojeći nedostatak.

Istovremeno, moguće je da se u Sjedinjenim Državama jednostavno pridržavaju zahteva tajnosti, govoreći samo ono što javnost treba da zna. Svaka zvanična najava novog paketa dolazi nedeljama (ponekad mesecima) nakon stvarne primopredaje. Međutim, zahvaljujući takvim saopštenjima za javnost mogu se razumeti neposredni planovi ukrajinskih vlasti, a pojavljivanje čamaca na spisku nije slučajno.


ZAŠTO SU ČAMCI PREDATI?

Ukrajinske formacije aktivno koriste čamce za forsiranje reka i vodenih barijera. Oni su okretni, brzi i imaju veliki domet. U zavisnosti od tipa čamca variraju i brzina i broj transportovanog osoblja.

Ilustracija telegram rybar


Najnoviji paket vojne pomoći ne precizira ni vrstu ni količinu, pa bi teoretski to mogao biti apsolutno bilo koji tip čamaca i to u prilično velikom broju.


KAKO ĆE SE KORISTITI?

Ranije su ruski analitičari pisali da pre nego što se pripreme za glavnu ofanzivu, Oružane snage Ukrajine razmatraju scenario izvođenja nekoliko lažnih napada na levu obalu Dnjepra kako bi skrenuli ruske trupe i ometali njihovu sposobnost manevrisanja i prebacivanja na druge sektore.

Ali situacija se od tada nije mnogo promenila. Poslednjih nekoliko meseci ukrajinske formacije kontinuirano sprovode vazdušno izviđanje od Kinburnške ade do Energodara. U raznim delovima leve obale Dnjepra, DRG Oružanih snaga Ukrajine izvode napade, samo koristeći male čamce.

Nova serija, u neutvrđenoj količini, najverovatnije će biti raspoređena među jedinicama u blizini Dnjepra i obale jezera Kahovka. Pre nešto više od mesec dana, nekoliko čamaca je već isporučeno u luku Herson.

Foto Tanjug/AP


ORUŽANE SNAGE UKRAJINE SE SPREMAJU ZA OPERACIJU NA LEVOJ OBALI?

Prema karakteristikama, sve izgleda upravo ovako. Na desnoj obali, od Očakova do Nikopolja, nalazi se do 15 hiljada ljudi iz raznih jedinica regularne vojske i teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine. U Bereznjegovatoju su na snabdevanju 63. OMBR, a u Mihajlovci, severozapadno od Nikolajeva, formira se 22. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Duž Dnjepra je pojačana aktivnost izviđačkih dronova. Najmanje dve bespilotne letelice Scan Eagle stalno rade iz Očakova. Turske bespilotne letelice „Bajraktar“ patroliraju sa aerodroma Kulbakino i Kanatovo.

Takođe, iz okoline Krivog Roga i Voznesenska svakodnevno lete taktički avioni i helikopteri armijske avijacije Oružanih snaga Ukrajine duž Dnjepra, a opremljeni su i vatreni položaji MLRS. Oni sprovode kombinovano granatiranje položaja Oružanih snaga RF nevođenim projektilima i raketama.


KADA ĆE SE DESITI NAPAD?

Zapadni mentori teraju rukovodstvo Ukrajine u ofanzivu. Lideri zemalja NATO-a treba da pokažu uspehe Oružanih snaga Ukrajine i njihovog naoružanja na frontu. Ofanziva će najverovatnije početi nakon što se tlo očvrsne i oklopna vozila mogu slobodno da se kreću.

Uoči napada, borbe DRG-a se aktiviraju u različitim oblastima, uključujući i Hersonsku oblast, kako bi dovele u zabludu i skrenule pažnju sa glavnog pravca.

Nastaviće se udari na pozadinske ciljeve visokopreciznim oružjem, a inžinjerijske jedinice će početi da pripremaju prostor za napredovanje trupa i opreme. Pored toga, već su isporučeni delovi za mostove za ove namene.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!