PREVARE U OLAKŠICAMA ZA IZGRADNJU U ITALIJI: Od juga do severa milijarde evra vredne zaplene

Dve bande prevaranata koje je otkrila Finansijska policija u Italiji, a odnose se na prikupljanje bonusa, ekonomske pomoći za fasade i rekonstrukciju kuća, stanova ili elemanta koji ih čine ekološki održivim, a donosi fiskalne olakšice po zakonu, iznela je na svetlost dana potpuno lažne kredite u mestima Avelinu i Napulju. Zaplenjeno je 1.7 milijardi evra i reč je o najvećoj zapleni takvih kredita koja je ikada usledila.

ПРЕВАРЕ У ОЛАКШИЦАМА ЗА ИЗГРАДЊУ У ИТАЛИЈИ: Од југа до севера милијарде евра вредне заплене

Foto: EPA

Maksi prevara se vrtela oko izgradnje uglavnom za  „Ekobonus“, omogućeno od strane države. Jedna firma napravi predračun cene rekonstrukcije, uzme kredit, sredi kuću i ima povraćaj sredstava u određenom procentu u periodu od 5 ili 10 godina u zavisnosti da li je u pitanju stan u zgradi, ili kuća. Sve je otkriveno posle otkrića da postoje anomalije proizašle iz provere Uprave prihoda. Državnom tužiocu bilo je sumnjivo da su neke komunikacije o transferu novca upućene ljudima koji su beskućnici, umrli ili sa krivičnim dosijeom.

U nekim slučajevima jedna stvar nije isključivala drugu, a u nekim zahtevi su prosleđeni za nepostojeće nekretnine, sa nedostatkom faktura ili sa „nedoslednim“ iznosima. U 2.000 slučajeva radovi je trebalo da  budu izvedeni, verovali ili ne, čak u nepostojećim opštinama.

Ukupno 21 osumnjičeni moraće da odgovara za krivično delo zločinačkog udruživanja u cilju teške prevare protiv države. Protiv njih su u toku pretresi u provincijama Napulja, Avelina, Salerna, Milana, Lodi, Torina, Pize, Modene i Ferare. Tako je po hitnom postupku i sprečeno da se krediti u iznosu od 1.7 milijardi evra iskoriste za kompenzaciju ili unovčavanje kod finansijskih posrednika. Deklarisana radna mesta za koja se podnose zahtevi za bonus, svakodnevno, pa i posle  uvođenja pravila u cilju borbe protiv prevara, koštali bi državu oko 2.8 milijardi evra.

U Astiju (Pijemonte) Finansijska policija uhapsila je 10 osoba zbog zločinačkog udruživanja prevare protiv državnih organa, pranja novca, izdavanja i korišćenja računa za nepostojeće poslovanje i lažne pronevere. Istraga se ovog časa odnosi na 73 pretrage u 18 provincija, uključujući Emilija -Romanju, Lacio, Lombardiju, Pulju, Toskanu, Trentino Alto-Adiđe i Veneto, a za prevaru vrednu najmanje 1.5 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)