SKORO DVADEST GODINA NA SVETSKOJ SCENI: Ovo su najzanimljiviji citati Sergeja Lavrova u poslednjih 19 godina

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 13:04

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas slavi 73. rođendan. On dosledno predstavlja svoju zemlju na svetskoj areni od 2004. godine, a za njegova dostignuća, efikasnost i autoritet među političarima zna ceo svet.

СКОРО ДВАДЕСТ ГОДИНА НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ: Ово су најзанимљивији цитати Сергеја Лаврова у последњих 19 година

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Podsećamo na neke od najupečatljivijih citata šefa ruske diplomatije kroz koje se oslikava portret ruske spoljne politike u poslednjih 19 godina, koliko je Lavrov na čelu Ministarstva.

O „gvozdenoj zavesi“

Što se tiče „gvozdene zavese između Zapada i Rusije, ona se praktično već spušta. Samo neka budu oprezni da nešto ne priklešte“.

Jun 2022. godine tokom pres-konferencije u Minsku nakon sastanka sa šefom beloruske diplomatije Vladimirom Makejem.

O odnosima sa SAD

Mi ne tražimo svađu sa tom zemljom, uvek smo bili prijateljski raspoloženi prema američkom narodu, i sada smo otvoreni za konstruktivnu saradnju. Ali, kao što znate, za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši američki partneri uporno igraju solo brejkdens.

Septembar 2017. godine iz pozdravnog govora studentima i profesorima MGIMO u Moskvi.

O sankcijama Zelenskog

U junu 2022. godine Lavrov je komentarisao sankcije koje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo protiv ruskog lidera Vladimira Putina i drugih ruskih političara:

Mislim da to nije dostojno bilo kakvog konkretnog koraka sa naše strane. Samo da dete ne plače…

O optimizmu

U martu 2015. godine pre sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Lozani u okviru pregovora o iranskom nuklearnom programu Lavrova su pitali da li optimistično ocenjuje izglede za sklapanje sporazuma o Iranu. Ruski ministar je šaljivo odgovorio:

Nisam plaćen da budem optimista.

O ratu i miru

Ja sam nesumnjivo za mir. Ne sećam se ko je rekao: 'Ako želiš mir, spremaj se za rat'. Ja ne delim tu filozofiju. Delim ideju koji bih ovako formulisao: 'Ako želiš mir uvek budi spreman da se braniš'.

Februar 2021. godine iz intervjua sa generalnim direktorom medijske grupe „Rusija sevodnja“ Dmitrijem Kiseljovom.

O „najstarijem zanatu“

Ja sam, inače, spreman da branim stav da je pogrešno smatrati da je poznati zanat najstariji. Najstarija profesija je diplomatija, pošto se prvo treba dogovoriti.

Maj 2021. godine na obrazovnom maratonu „Nova znanja“ dok je govorio o kvalitetima koje treba da poseduju diplomate.

O „bolesti“ Sjedinjenih Američkih Država

SAD pokušavaju da diktiraju pravila celom svetu. To je stara bolest i ona će proći.

Maj 2016. godine tokom onlajn-konferencije na sajtu „Komsomoljska pravda“.

O pokušajima da Vašington vrbuje ruske diplomate

Pokušavajući da našem diplomati daju ponudu da radi za njih, američke specijalne službe su mu bukvalno gurnule u automobil 10 hiljada dolara. Naše knjigovodstvo je već našlo namenu novcu i on radi u korist ruske države.

Januar 2017. godine tokom pres-konferencije u Moskvi.

O strpljenju

Ja sam, hvala Bogu, za decenije diplomatske službe imao prilike da vidim mnogo toga. U našoj profesiji posebno se ceni strpljenje koje je neophodno svakom čoveku. Mene je teško razbesneti. Ali ne treba me testirati.

Septembar 2014. godine.

Inače, Lavrov je kao šef ruske diplomatije svedočio brojnim krizama i međunarodnim događajima, uključujući američke vojne kampanje SAD u Avganistanu i Iraku, jednostrano samoproglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, „arapsko proleće“ na Bliskom istoku, svrgavanje Gadafija u Libiji, građanske sukobe u Siriji, sukob oko Južne Osetije i Abhazije, kijevski Majdan, ujedinjenje Krima i Rusije, sankcioni rat sa Zapadom i sukob u Ukrajini,

Lavrov je do 2021. godine posetio oko 150 zemalja sveta.

Jednom se ministar našalio da je prestao da broji američke državne sekretare koji su bili njegovi partneri. Do sada ih se promenilo 11 – od Kolina Pauela, Kondolize Rajs, Hilari Klinton do Entonija Blinkena koji je danas na čelu Stejt departmenta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UZDRMALI SMO VUČIĆA, DOŠAO MU JE KRAJ: Urednik portala Telegrafi iz Prištine raduje se protestima u Beogradu