KINA NIJE PRETNJA AUSTRALIJI: Svrha dogovora pakta AUKUS uključenje u američke ambicije za kontrolu kineskog pojasa, tvrdi bivši premijer

A.Vojinović

21. 03. 2023. u 09:44

SPORAZUM AUKUS o slanju podmornica na nuklearni pogon Kanberi vredan 368 milijardi dolara, koji je australijska vlada, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, potpisala sa ciljem pariranja Kini u Indo-pacifičkom regionu je najgori u istoriji. To je najgora odluka laburističke vlade još otkad je nekadašnji premijer Australije Bili Hjuz pokušao da uvede regrutaciju tokom Prvog svetskog rata. Kina nas neće napasti, niti je ikada tim pretila.

КИНА НИЈЕ ПРЕТЊА АУСТРАЛИЈИ: Сврха договора пакта АУКУС укључење у америчке амбиције за контролу кинеског појаса, тврди бивши премијер

Printskrin

Ovo je, komentarišući dogovor koji su prošle nedelje postigle tri države, izjavio nekadašnji premijer Australije i laburista Pol Kiting. On je, tokom izlaganja u sidnejskom Nacionalnom pres-klubu pred novinarima izneo niz kritika na račun aktuelne vlade Entronija Albaniza i sporazuma AUKUS, koji predviđa da prve tri podmornice na nuklearni pogon stignu u Australiju 2030. godine.

- Kina nema osvajačke ambicije prema Australiji i ne predstavlja vojnu pretnju. Prava svrha kupovine ovih podmornica nije da se Australija zaštiti od kineske opasnosti, već da se uključi u američke ambicije za kontrolu kineskog priobalnog pojasa i strateško opkoljavanje Kine - smatra Kiting.

On je naglasio da ovakvi potezi doprinose pogoršanju odnosa Kanbere i Pekinga, kao i da je za ovaj problem Australija sama kriva.

- Ono što je Albaniz uradio je uvrtanje poslednjeg okova u dugom lancu koji su Amerikanci postavili da obuzdaju Kinu. Najveći greh koji je Kina počinila u očima Zapada je to što je razvijala svoju ekonomiju tako da bude jednaka veličini SAD sugerišući da bi Amerikanci više voleli da 20 odsto svetske populacije ostane u siromaštvu - rekao je Kiting.

On je dodao i da bi za istu sumu, umesto osam atomskih podmornica, moglo da se nabavi od 40 do 50 konvencionalnih, koje bi, kaže, bile prikladnije za odbranu Australije.

BRITANIJA TRAŽI NAIVČINE

KITING je tokom govora iskoristio priliku da pecne Veliku Britaniju, kritikujući usklađivanje sa ovom zemljom, istakavši "da London traži naivčine kako bi stvorio globalnu Veliku Britaniju pošto je "ona budala Boris Džonson uništio njeno mesto u Evropi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna