SI ĐINPING NE DA HEGEMONIJU: Kina oštro protiv vladavine jedne svetske sile

Novosti onlajn

15. 03. 2023. u 20:26

POKUŠAJI da se isprovocira raskol i podstiče sukob pod okriljem demokratije prete svetu katastrofom, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom Dijaloga na visokom nivou između Komunističke partije Kine i svetskih političkih partija.

СИ ЂИНПИНГ НЕ ДА ХЕГЕМОНИЈУ: Кина оштро против владавине једне светске силе

Foto: Profimedia, AP

- Mi se zalažemo da se razlike prevaziđu dijalogom i da se svi sporovi reše saradnjom, snažno se protivimo svim oblicima hegemonije i politike sile - rekao je on.

Kineski predsednik je ukazao da Kina stremi ka modelu bezbednosti koji je zasnovan na poštenju, pravičnosti i zajedničkoj koristi.

Podvukao je da je praksa podsticanja sukoba u ime demokratije u suprotnosti sa njenim duhom i sama po sebi predstavlja kršenje demokratije. Istakao je da takve akcije samo štete i da neće biti podržane.

Si Đinping je dodao da će modernizovana Kina samo učiniti moćnijim one snage koje se zalažu za međunarodnu pravdu i istakao da bez obzira na nivo razvoja koji će Kina dostići, ona nikada neće težiti hegemoniji i spoljnoj ekspanziji.

Ranije je 13. marta ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao da su bilateralni odnosi Rusije i Kine potpora globalnoj stabilnosti u svetu.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKI MANEVRI - Ruski i kineski vojni brodovi u Istočnom Kineskom moru

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije