TENZIJE SE NE SMIRUJU: Severna Koreja lansirala još dve balističke rakete

Đ.G.

14. 03. 2023. u 18:03

JUŽNOKOREJSKA vojska saopštila je da je rano u utorak detektovala lansiranje dve balističke rakete kratkog dometa od strane severa. Najnovija demonstracija sile od strane Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) usledila je kada su Vašington i Seul u ponedeljak započeli velike zajedničke vojne vežbe na poluostrvu.

ТЕНЗИЈЕ СЕ НЕ СМИРУЈУ: Северна Кореја лансирала још две балистичке ракете

Foto: AP

Pjongjang je više puta rekao da vežbe posmatra kao pripremu za napad na svoju teritoriju.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap citirala je Zajedničkog načelnika štabova koji je rekao da su rakete lansirane iz jugozapadne oblasti Jangjon prešle 620 kilometara, pre nego što su sletele u more kod istočne obale.

Vojska Seula osudila je lansiranje „ kao čin značajne provokacije koja šteti miru i stabilnosti ne samo na Korejskom poluostrvu, već i u međunarodnoj zajednici. U izjavi koju je citirao Jonhap takođe se navodi da će Seul pomno pratiti svog suseda u potrazi za bilo kakvim znacima „ dodatnih provokacija“. ”

Korejska centralna novinska agencija Pjongjanga (KCNA) je u ponedeljak izvestila da je ta zemlja dan ranije lansirala krstareće rakete sa podmornice – u onome što se veruje da je to bio prvi takav test od strane Severa.

Prema KCNA, uspešno probno ispaljivanje“ potvrdilo je pouzdanost oružja. ” Izdavanje je saopštilo da je ova vežba ilustrovala napredak koji je DNRK postigla u obezbeđivanju „ različitih ” opcija isporuke svojih „ sredstava za odvraćanje od nuklearnog rata”. 

Najnovija lansiranja dolaze u pozadini masivnih američko-južnokorejskih vojnih vežbi kodnog naziva Štit slobode, koje su počele u ponedeljak. Dva saveznika su navela rastuću pretnju sa severa, koji je ispalio rekordan broj projektila 2022. godine.

Vežbe koje su u toku prate zajedničke manevre sprovedene ranije ove godine, od kojih su neki uključivali američke strateške bombardere B-52H.

DNRK je više puta upozoravala Vašington i Seul da ne održe vežbe, optužujući ih da uvežbavaju agresorski rat protiv Severa.

Prošlog četvrtka, severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je svoju vojsku da bude spremna da se uključi u „ pravu ” borbu „ u bilo kom trenutku ”, kako je izvestila KCNA, a preneo RT.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)