"FRIDOM ŠILDS" ZVANIČNO POČELA: Kako će izgledati zajednička vojna vežba Južne Koreje i SAD?

Tanjug

13. 03. 2023. u 07:34

JUŽNA Koreja i Sjedinjene Američke Države otpočele su danas redovnu vojnu vežbu, usled povećanih tenzija zbog severnokorejskih raketnih testova i "pooštrene retorike protiv saveznika", objavila je južnokorejska agencija Jonhap.

ФРИДОМ ШИЛДС ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛА: Како ће изгледати заједничка војна вежба Јужне Кореје и САД?

Foto U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 1st Class Michael Moriatis

Vežba "Fridom šilds" bazirana je na kompjuterskoj simulaciji.

Trajaće 11 dana, a kreiraće "realne" scenarije usled, kako navode zvaničnici iz Seula, sve većih pretnji Pjongjanga zbog testiranja raketa.

Prolećna vežba počela je u ponoć po južnokorejskom vremenu, nakon što je Severna Koreja u nedelju testirala dve strateške krstareće rakete sa podmornice i izvela "vatrenu jurišnu vežbu" u četvrtak.

"Fridom šilds" neće biti pauzirana za vikend, pa će to biti dosad najveća saveznička komandna vežba ikada.

- Naša kombinovana vežba je defanzivnog tipa i ima za plan da odbrani Južnu Koreju od potencijalne severnokorejske agresije - saopštio je generalštab Južne Koreje.

Očekuje se da će američka vojska poslati i nosač aviona na nuklearni pogon "USS Nimic", za naknadne kombinovane pomorske vežbe sa južnokorejskim partnerima, a sve u vezi sa "Fridom šildsom", dodali su zvaničnici iz Seula.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE: Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane