TROJNI PAKT ZA ATOMSKE PODMORNICE: Oštre reakcije Pekinga i Moskve na dogovor o slanju naprednih plovila na nuklearni pogon u Australiju

A.Vojinović

15. 03. 2023. u 13:48

PODMORNICE na nuklearni pogon, njih tri, koje će Australiji poslati SAD i Velika Britanija početkom 2030. godine sa ciljem pariranja Kini u Indo-pacifičkom regionu, izazvale su oštre reakcije i Pekinga i Moskve.

ТРОЈНИ ПАКТ ЗА АТОМСКЕ ПОДМОРНИЦЕ: Оштре реакције Пекинга и Москве на договор о слању напредних пловила на нуклеарни погон у Аустралију

FOTO: Tanjug/AP

Iz Kine su upozorili da su tri zemlje krenule "opasnim putem", a iz Rusije poručili da "Anglosaksonci rizikuju dugu konfrontaciju uspostavljanjem blokova i razmeštanjem vojne infrastrukture NATO-a u Aziji".

Lideri tri zemlje u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu su predstavili detalje sporazuma AUKUS, najavljenog 2021. godine, kojim se Kanberi omogućava pristup naprednijim podmornicama bržim, nevidljivijim i sposobnijim od konvencionalnih. Prema dogovoru, članovi australijske mornarice ove godine ići će na obuku u SAD i Britaniju za upravljanje podmornicama. U planu je i nova podmornica na nuklearni pogon za London i Kanberu, SSN-AUKUS.

Američki predsednik Džozef Bajden je naglasio da su podmornice na nuklearni pogon, a ne atomsko naoružanje i da neće ugroziti posvećenost Australije da ostane zemlja bez atomskog oružja. Premijer Australije Entoni Albaniz istakao je da je AUKUS najveća pojedinačna investicija u odbrambenu sposobnost zemlje u njenoj istoriji.

Australija je tek druga zemlja, posle Velike Britanije, koja je od SAD dobila elitnu tehnologiju. Predsednik britanske vlade Riši Sunak je pozdravio sprovođenje plana, a Kinu označio kao "izazov globalnom poretku koji definiše epohu".

A iz Pekinga juče nisu štedeli reči osude.

- Sporazum će stimulisati trku u naoružanju, potkopati međunarodni sistem nuklearnog oružja i naneti štetu regionalnom miru i stabilnosti - naveo je portparol MIP Kine Vang Vengbin.

Kineska stalna misija pri EU je saoštila da AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja transferom materijala iz države sa atomskim oružjem u onu koja ga nema.

Ni reakcije ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova nisu bile blage.

- Ne pokušavamo da sprečimo bilo koga da ostvaruje svoje legitimne interese. Ali, oni insistiraju da ceo svet treba da bude zadužen, recimo, Alijansi, a Azija je već teritorija na kojoj NATO kontroliše sve - rekao je Lavrov.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da tri zemlje moraju primeniti zaštitne mere i da su u obavezi da ne šire nuklearno oružje.

I BAJDEN SA SIJEM?

ŠEF Bele kuće Džozef Bajden juče je na samitu u San Dijegu izjavio da će uskoro razgovarati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Međutim, nije dao preciznije podatke kada bi sastanak trebalo da se održi.

Kineski lider bi, prema pisanju medija, trebalo da se sastane i sa kolegama iz Rusije i Ukrjaine, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, ali i dalje nema potvrda da li će i kada biti upriličeni ovi susreti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića