ITALIJANSKA VLADA OPTUŽILA VAGNEROVCE: Ruska privatna oragnizacija stoji iza talasa migranata u Mediteranu

Tanjug

13. 03. 2023. u 19:09

ITALIJANSKA vlada saopštila je danas da ruska privatna paravojna organizacija "Vagner", kako se tvrdi, stoji iza povećanog talasa brodova sa migrantima koji pokušavaju da pređu centralni Mediteran, kao deo strategije Rusije da uzvrati zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА ОПТУЖИЛА ВАГНЕРОВЦЕ: Руска приватна орагнизација стоји иза таласа миграната у Медитерану

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da se sada može sa sigurnošću reći da se eksponencijalno povećavanje migranata, koji dolaze sa afričkih obala, može smatrati delom strategije hibridnog ratovanja koje sprovodi "Vagner".

Krozeto, visoka ličnost u vladajućoj desničarskoj partiji Braća Italije, pozvao je saveznike u NATO-u da pomognu Italiji da se lakše suoči sa porastom dolazaka migranata, preneo je Rojters. 

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je agenciji ANSA tokom posete Izraelu da je zabrinjavajuće što su mnogi migranti došli iz oblasti koje „kontroliše "Vagner" grupa".

Do sada je u Italiju ove godine stiglo oko 20.000 ljudi, u poređenju sa 6.100 u istom periodu lane, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

Osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin odgovorio je na Telegramu na te optužbe rečima da uopšte nema ideju šta se dešava sa migrantskom krizom i da to ne zanima njegovu grupu.

Prigožin je poručio Krozetu da obrati pažnju na sopstvenu zemlju. 

Snage "Vagnera" su optužene da su delovale u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, Mali i Centralnoafričku Republiku. 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koji ima oštar stav protiv ilegalne imigracije, kritikovana je nakon brodoloma prošlog meseca u blizini južne Kalabrije u kojem je poginulo najmanje 79 migranata zbog navodne spore reakcije nadležnih.

Humanitarna organizacija "Alarm fon" okrivila je Italiju što nije poslala obalsku stražu, uprkos tome što je u subotu više puta upozorena da je u nevolji brod sa migrantima, koji je potonuo sutradan. 

 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE "DEMOKRATSKA EVROPA" ODNOSI PREMA LjUDIMA - Uznemirujući snimak širi se mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije