"TO JE OPASNA IDEOLOGIJA": Papa Franja izneo svoj nedvosmislen stav o transrodnim osobama

Đ.G.

12. 03. 2023. u 07:36

PAPA Franja je u petak ponovio svoje protivljenje transrodnosti, upozoravajući da je to „opasna ideologija“ i tvrdeći da su njeni zagovornici naivni ako veruju da su na „putu napretka“.

ТО ЈЕ ОПАСНА ИДЕОЛОГИЈА: Папа Фрања изнео свој недвосмислен став о трансродним особама

Foto Tanjug/AP

- Rodna ideologija danas je jedna od najopasnijih ideoloških kolonizacija - rekao je papa u intervjuu argentinskom listu La Nacion . „Zašto je opasno? Zato što zamagljuje razlike i vrednost muškaraca i žena.”

Papa je tokom godina više puta govorio protiv rodne teorije, iako je naglašavao da se pruži pastirsko staranje za transrodne osobe. Na primer, on je uporedio rodnu ideologiju sa nuklearnim oružjem i genetskom manipulacijom, i upozorio je da je to deo „globalnog rata“ protiv braka i porodice.

Često je koristio termin „ideološka kolonizacija“ u vezi sa slučajevima u kojima uticajne organizacije i vlade zahtevaju od zemalja u razvoju da prihvate abortus, kontracepciju i zapadne vrednosti pre nego što dobiju novac od pomoći. Na primer, 2016. se žalio katoličkim biskupima da se školarci uče da mogu da biraju svoj pol. „Zašto ovo podučavaju? Jer knjige obezbeđuju ljudi i institucije koje vam daju novac.”

Papa je za  La Nacion rekao da transrodnost ignoriše neizbežne razlike između muškaraca i žena. „Celo čovečanstvo je napetost razlika“, rekao je on. „To je da raste kroz napetost razlika. Pitanje roda razvodnjava razlike i čini svet istim – svi su dosadni, svi isti, a to je suprotno ljudskom pozivu.”

Kongregacija za katoličko obrazovanje, vatikanska kancelarija koja pruža zvanične smernice katoličkim školama, izdala je dokument u junu 2019. u kojem odbacuje rodnu ideologiju kao „ništa drugo do konfuzan koncept slobode u domenu osećanja i želja“. Dodaje se da takve teorije nastoje da „unište koncept prirode“.

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić