AMBICIOZAN CILJ BELORUSIJE: Lukašenko pridružuje državu novom savezu

Novosti Onlajn

09. 03. 2023. u 17:29

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je cilj te zemlje da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) pre njenog samita 2023. zakazanog u Delhiju.

АМБИЦИОЗАН ЦИЉ БЕЛОРУСИЈЕ: Лукашенко придружује државу новом савезу

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Postavili smo sebi ambiciozan cilj, a to je da pre samita u Delhiju uđemo u Organizaciju. Ovo će biti dobro iskustvo za druge - rekao je Lukašenko, koji će se danas sastati sa generalnim sekretarom ŠOS-a Džang Mingom. 

Dokument o početku procedure za prijem Belorusije u članstvo ŠOS potpisan je nakon samita te organizacije u Samarkandu, koji je održan 15-16. septembra 2022. godine.

Lukašenko je tada izjavio da republika, koja je i dalje posmatrač u organizaciji, očekuje da za godinu dana dobije članstvo u ŠOS.

U januaru je potpisan protokol nakon konsultacija između ovlašćenih predstavnika država članica ŠOS i ovlašćenog predstavnika Belorusije. Kako je saopštio MIP, beloruska strana je tokom skupa izrazila spremnost da ubrza sprovođenje međunarodno-pravnih procedura za pristupanje ŠOS kao punopravni član.

Beloruski predsednik je u februaru potpisao ukaz kojim se odobrava memorandum o obavezama republike da dobije status članice ŠOS.

Za formalizovanje učešća potrebno je potpisati i ratifikovati memorandum, kao i pridružiti se nizu dokumenata koji čine pravni okvir ovog integracionog udruženja.

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da je "brza registracija članstva Minska u ŠOS najvažniji zadatak u 2023. godini".

Očekuje se da će se sledeći samit ŠOS-a održati u junu 2023.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)