MUNICIJU NABAVLJAJU PO MODELU VAKCINA: Ministri odbrane EU u Stokholmu o jačanju vojnih kapaciteta

I. Stanojević

07. 03. 2023. u 20:26

NEFORMALNI sastanak ministara odbrane zemalja članica Evropske unije, koji je juče počeo u švedskoj prestonici, Stokholmu, mogao bi da predstavlja prekretnicu prelaska EU iz mirnodopskih u ratne uslove, komentarišu analitičari. Nemački list "Špigl" najavio je plan Evropske komisije, koji predviđa masovnu proizvodnju municije na čitavom kontinentu.

МУНИЦИЈУ НАБАВЉАЈУ ПО МОДЕЛУ ВАКЦИНА: Министри одбране ЕУ у Стокхолму о јачању војних капацитета

Foto: B. Caranović

Plan podrazumeva da članice EU treba da obezbede ne samo dovoljne zalihe za Ukrajinu već i da popune domaća skladišta municijom. Prema dokumentu u koji je ovaj nemački list imao uvid, postoje tri segmenta - povećanje isporuke municije, zajedničku kupovinu municije i dugoročno povećanje evropskih kapaciteta za proizvodnju municije u okviru promenjene bezbednosne situacije.

Planovi nisu sasvim novi. Još prošlog novembra, Đuzep Borelj i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, predložili su zajedničku kupovinu municije po modelu nabavke vakcina protiv korona virusa. Pismo ministrima odbrane EU ostalo je slovo na papiru dok nedavno šefica estonske vlade Kaja Kalas nije podsetila na tu ideju.

Bilo je planirano da u Stokholmu ministri odbrane raspravljaju o pojedinostima tog predloga, potvrdio je za Dojče vele, jedan briselski diplomata. Takozvani Juropijen pis faciliti biće zadužen za finansiranje zajedničke nabavke municije. Do sada je za Ukrajinu namenjeno 3,6 milijardi evra. Članice Unije učestvuju u mirovnoj pomoći prema ključu raspodele koji se bazira na pojedinačnom BDP.

- Osnovno pitanje je gde naći više novca za taj projekat - kaže Ronja Kempin iz nemačke Fondacije za nauku i politiku, za "Dojče vele". - Nejasno je da li stvoriti poseban fond za Ukrajinu, ali i da li sve zemlje, pa i one koje same nemaju vojnu industriju, žele da plaćaju zajedničku nabavku municije.

Posle razgovora o mogućnostima ubrzanja snabdevanja i proizvodnje artiljerijske municije koja je hitno potrebna Ukrajini, zajedničkim nabavkama i kako će ubrzati sposobnosti evropske industrije za proizvodnju municije, ukrajinski ministar odbrane Oleg Reznjikov, koji je, inače, smenjen, ali i dalje obavlja dužnost, obratio se skupu, a zatim razgovarao sa švedskim kolegom Palom Jonsonom.

RUSIJA MNOGO NADMOĆNIJA

RUSIJA ispaljuje 20.000 do 60.000 artiljerijskih granata dnevno, oko 10 puta više od Ukrajine. Evropska odbrambena industrija, međutim, može da proizvede samo 20.000 do 25.000 granata mesečno. Estonci procenjuju da bi taj broj mogao da se poveća sedam puta. Već ove godine moguća je proizvodnja milion granata 155 milimetara, troškovi bi bili oko četiri milijarde evra. Komisija, međutim, ne želi da potvrdi da li je to realno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!