"SISTEM GODINAMA NEFUNKCIONALAN": Nastavljen štrajk železničara u Grčkoj

Srna

06. 03. 2023. u 13:02

GRČKI železničari nastavili su danas štrajk u znak protesta zbog bezbednosnih uslova, šesti dan nakon železničke nesreće u kojoj je poginulo 57 ljudi.

СИСТЕМ ГОДИНАМА НЕФУНКЦИОНАЛАН: Настављен штрајк железничара у Грчкој

FOTO: AP/Tanjug

Prometna železnička ruta koja povezuje prestonicu Atinu sa Solunom na severu zemlje obustavljena je dok traje istraga o nesreći koja se dogodila 28. februara na ovoj deonici kada su se direktno sudarili putnički i teretni voz.

Gotovo sve žrtve, među kojima su mnogi studenti, bile su u brzom putničkom vozu koji je udario u teretni.

Neprekidni štrajk železničkih radnika od nesreće doveo je do zastoja putničkih i teretnih železničkih usluga širom Grčke, prenosi Rojters.

Sindikati železničara i mašinovođe produžili su štrajk do srede, 8. marta, ističući da su bezbednosni sistemi u celoj železničkoj mreži godinama nefunkcionalni.

Nesreća je izazvala i demonstracije protiv vlasti tokom prošle sedmice širom zemlje, uključujući skup kojem je juče u centru Atine prisustvovalo 10.000 ljudi. Demonstranti su zahtevali bolje bezbednosne standarde na železničkoj mreži.

Železnički službenik koji je bio na dužnosti u vreme nesreće zadržan je u pritvoru do suđenja.

Sindikati kažu da se železnička mreža u zemlji urušava zbog smanjenja troškova i nedovoljnih investicija, kao posledica iscrpljujuće dužničke krize koja je zadesila Grčku od 2010. do 2018. godine.

Vlasti to nisu osporile, a premijer Kirijakos Micotakis juče je priznao da je moguće da je višedecenijski nemar doprineo katastrofi.

Grčka je prodala svog državnog železničkog operatera u okviru međunarodnog programa pomoći 2017. godine italijanskoj kompaniji "Ferovie delo Stato Italijane". Sada nazvana "Helenik trejn", kompanija je odgovorna za putnički i teretni transport, dok je grčka državna kompanija OSE odgovorna za železničku infrastrukturu.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je na "Tviteru" nakon razgovora sa Micotakisom da će EU pružiti tehničku podršku Grčkoj kako bi joj pomogla da modernizuje svoje železnice i poboljša bezbednost.

- Bezbednost u železnici je najvažnija - naglasila je ona.

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE: Operacija spasavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)