KRUG SE ŠIRI: Brisel planira uključiti i države van EU zarad boljeg snabdevanja Ukrajine naoružanjem?

Srna

06. 03. 2023. u 11:31

BRISEL planira da uključi države van EU u zajedničku kupovinu oružja i municije za Ukrajinu u najnovijim naporima da se poveća vojna podrška toj zemlji, objavio je španski list "Pais", pozivajući se na plan EU.

КРУГ СЕ ШИРИ: Брисел планира укључити и државе ван ЕУ зарад бољег снабдевања Украјине наоружањем?

FOTO: AP/Tanjug

List navodi da će EU, kako bi povećala proizvodnju municije koja je neophodna Ukrajini, u tu inicijativu pozvati "istomišljenike" treće zemlje, a među državama pomenutim u tom planu je i Norveška.

Mediji su prošle sedmice javili da je Evropska komisija razvila plan za povećanje proizvodnje municije u tri faze, uključujući municiju za tešku artiljerijsku haubicu kalibra 155 milimetara, kako bi ih isporučila Ukrajini i povećala sopstvene rezerve bloka.

Očekuje se da će te mere saopštiti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na predstojećem neformalnom dvodnevnom sastanku ministara odbrane EU u Stokholmu koji bi trebalo da počne sutra, piši RIA Novosti.

Zapadne zemlje isporučuju Ukrajini različite vrste naoružanja, uključujući rakete protivvazdušne odbrane, višecevne raketne sisteme, tenkove, samohodnu artiljeriju i protivavionske topove otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru prošle godine.

Moskva je upozorila da isporuke oružja ne vode mirnom rešenju, dodatno eskaliraju sukob, rizikujući puno učešće NATO-a u borbama.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima