SKANDALOZNA IZJAVA IZRAELSKOG MINISTRA: Jezive reči izazvale i reakciju UN

Novosti online

03. 03. 2023. u 21:05

KOMESAR UN za ljudska prava Folker Tirk kritikovao je danas tvrdolinijaškog izraelskog ministra finansija jer je pozvao da palestinsko selo Huvara bude "zbrisano", opisujući njegove komentare kao "nedokučivu izjavu o podsticanju nasilja i neprijateljstva".

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ИЗРАЕЛСКОГ МИНИСТРА: Језиве речи изазвале и реакцију УН

Foto: Tanjug/AP Photo

Tirk je to rekao u obraćanju Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, gde je zvanično predstavio izveštaj o situaciji na okupiranim palestinskim teritorijama.

On je mislio na izjavu izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča, lidera stranke koja zastupa interese jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Posle ubistva dvojice Izraelaca u gradu Huvara, izraelski doseljenici su ove nedelje zapalili desetine kuća, prodavnica i automobila, a jedan Palestinac je ubijen.

Lokalni mediji javili su da je izraelski ministar odbrane Joav Galan juče potpisao naloge za administrativni pritvor dvojice osumnjičenih, nakon što je sud u Jerusalimu naložio policiji da oslobodi svih sedam osoba privedenih zbog napada na Palestince u Huvari.

Amnesti internešenel je u saopštenju osudio oslobađanje osumnjičenog i upotrebu administrativnog pritvora, dodajući da se time krši međunarodno pravo.

SAD su zatražile od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da se distancira od Smotričevog poziva da se izbriše Huvara.

Najmanje 62 Palestinca, uključujući naoružane ljude i civile, ubijena su od početka 2023. godine, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Prema zvaničnim izraelskim podacima, trinaest Izraelaca i jedan ukrajinski turista ubijeno je u palestinskim napadima u istom periodu.

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR - Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna