AKO KINA NAPADNE TAJVAN DESILO BI SE OVO: U svim slučajevima gubitnik je isti

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 19:04

SVE simulacije o mogućem napadu Kine na Tajvan završavaju se istim rezultatom. Kina uvek gubi.

АКО КИНА НАПАДНЕ ТАЈВАН ДЕСИЛО БИ СЕ ОВО: У свим случајевима губитник је исти

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ali, to bi bila Pirova pobeda za Ameriku i Japan. Njihove pomorske i vazdušne snage  bi pretrpele toliko visoke gubitke, da bi oni najverovatnije isključili mogućnost uspešnog suprotstavljanja novom kineskom napadu. Ta opcija, ipak, nije toliko važna jer je mala verovatnoća da bi Kina posle prvog poraza smogla snage za još jedan napad. Ona bi preostale vojne efektive morala da sačuva za odbranu.   

Ratne igre koje je sprovela japanska Mirovna fondacija „Sasakave” u obzir je uzela trenutne vojne snage Kine, Tajvana, Japana i Amerike. Zamišljena kineska invazija na Tajvan postavljena je u vremenski okvir od dve sedmice, 2026. godine. Ratna dejstva bi obuhvatila Kinu, Tajvan i delove Japana.

Tajvanski moreuz

Pre vazdušnog i pomorskog desanta na Tajvan Kina bi morala da uspostavi vazdušnu premoć nad Tajvanskim moreuzom. Amerika na to odgovara udarnim grupama nosača aviona ali te snage nisu dovoljne da zaustave kineske napade. Amerika zbog toga mora da uključi i vazdušne snage iz baze Kadena na Okinavi. Osim toga, američko ratno vazduhoplovstvo koristi i infrastrukturu civilnih aerodroma u Japanu.

To dodatno komplikuje situaciju jer Kina izvodi raketne udare na američke vojne ciljeve u Japanu. Japan to proglašava egzistencijalnom krizom zbog čega svoje vojne snage priključuje Amerikancima.

Nakon niza vazdušnih okršaja, Amerika uspeva da postigne vazdušnu premoć nakon čega preseca snabdevanje kineskim trupama koje su se iskrcale na obale Tajvana. Tokom tih borbi Kina je izgubila više od 150 brodova, uključujući dva nosača aviona, 168 lovaca i 48 transportnih aviona. Poginulo je ili ranjeno 40.000 pripadnika kineskih oružanih snaga.

Više od 700 borbenih aviona

Istovremeno, Amerika bi izgubila 19 ratnih brodova, 400 lovaca i oko deset hiljada vojnika i mornara. I Japan ima ozbiljne gubitke i to 15 brodova, 144 lovca među kojima i avioni tipa F-35 i Micubiši J-2 „rajden”.

Tajvanske snage su u ratnim igrama izgubile 13.000 vojnika, 18 brodova i 200 aviona.

Kada se sve sabere, Kina bi izgubila veći deo svojih pomorskih snaga dok bi protivnička koalicija ostala bez 750 aviona. To su skupe letelice. koje ne bi  mogle brzo da nadoknadi čak ni Amerika.

U ratnim igrama nije predviđena upotreba nuklearnog oružja i Južna i Severna Koreja nisu uključene u sukob.  

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMCI - Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!