ORBAN IDE U KIJEV? Na dnevnom redu poštovanje prava Mađara, ili ništa od posete

Tanjug

25. 02. 2023. u 17:42

MAĐARSKA razgovara o tehničkim pripremama za put premijera Viktora Orbana u Kijev i želela bi da se tokom posete pokrenu pitanja upotrebe mađarskog jezika u Zakarpatju, izjavio je šef premijerove administracije Gergelj Gijaš.

ОРБАН ИДЕ У КИЈЕВ? На дневном реду поштовање права Мађара, или ништа од посете

Foto: Profimedia


-Ministar spoljnih poslova (Vengri Szijarto) rekao je juče da su tehničke pripreme u toku (za Orbanovu posetu Kijevu - prim. aut.). Mađarska međunarodna diplomatija je posvećena tome da takvi sastanci imaju smisla i da obe strane imaju koristi od njih, rekao je Gujaš na vladinom brifingu.

Prema njegovim rečima, najviše od svega Mađarska nije zadovoljna ukrajinskim zakonom o obrazovanju koji „grubo ograničava upotrebu mađarskog jezika u potpunosti“, takvo ograničenje je u suprotnosti sa svim evropskim normama.

-Ako govorimo o pripremama, onda je dobro da dođe do takvog sastanka, da bi bilo i koraka po ovom pitanju, to bi dalo smisao sastanku. U toku su tehnički pregovori, gledamo da li se gledište o ovim pitanjima ukrajinske stran promenilo, i ako je tako, spremni smo da razgovaramo o tome kada će se sastanak održati, rekao je Gujaš.

Ranije je ombudsman za ukrajinski jezik Taras Kremin rekao da su škole u ​​Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, gde živi mnogo etničkih Mađara, otkrile probleme u organizovanju obrazovanja na ukrajinskom jeziku. Prema pisanju lokalnih medija, mađarske zastave su skinute sa javnih institucija u gradu Mukačevu i lokalnim selima, a otpušteno je nekoliko rukovodilaca mađarskih institucija bliskih Društvu mađarske kulture Zakarpatja. Državni sekretar mađarskog ministarstva spoljnih poslova za bilateralne odnose Tamaš Mencer nazvao je neprihvatljivim ugnjetavanje mađarske nacionalne manjine u ukrajinskom Zakarpatju i pozvao lokalne vlasti da zaustave "zverstva" nad Mađarima.

Predsednica Mađarske Katalin Novak rekla je da je u pismu Vladimiru Zelenskom komentarisala zakon o nacionalnim manjinama u vezi sa situacijom Mađara u Zakarpatju, ali on nije odgovorio.

U oktobru su vlasti grada Mukačeva u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine odlučile da demontiraju mađarske simbole – orla turul, koji se nalazi u zamku Palanok, i zamene ga ukrajinskim trozubom. Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je izražen protest predstavniku ukrajinske ambasade.

Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske nastale su u pozadini diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska nastaviti da blokira ministarski sastanak komisije Ukrajina-NATO jer nema napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)