ZAHAROVA PORUČILA: Delimo stavove Kine po pitanju ukrajinske krize

Novosti online

24. 02. 2023. u 18:09

MOSKVA visoko ceni nastojanja Kine da pruži doprinos rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom plana u 12 tačaka koji je ranije danas objavljen u Pekingu.

ЗАХАРОВА ПОРУЧИЛА: Делимо ставове Кине по питању украјинске кризе

Foto: EPA

Ona je dodala da Moskva deli stavove Pekinga o ukrajinskoj krizi.

-Što se tiče ukrajinske krize, Rusija je otvorena za to da ciljevi specijalne operacije ruske vojske budu postignuti političko-diplomatskim putem. To podrazumeva prekid isporuka zapadnog oružja i slanje plaćenika sa Zapada, okončanje borbenih dejstava, povratak Ukrajine na neutralni vanblokovski status, priznavanje novih teritorijalnih realnosti nastalih kao rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje, demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, kao i otklanjanje svih pretnji koje dolaze sa njene teritorije, navela je Zaharova.

Ona je dodala da Moskva deli stavove Pekinga.

-Privrženi smo principima poštovanja Povelje UN, normi međunarodnog prava, uključujući humanitarno, nedeljivosti bezbednosti, prema kojoj bezbednost jedne zemlje ne sme da se jača na štetu bezbednosti druge države, što je primenjivo i na bezbednost pojedinih grupa država. Kao i naše kineske kolege, smatramo da su sve ograničavajuće mere koje nije odobrio Savet bezbednosti UN nelegitimne. To je brutalan instrument nelojalne konkurencije i ekonomskog rata, istakla je portparolka ruskog Ministarstva.

Zaharova je dodala i da građanima Ukrajine, uključujući stanovništvo koje govori ruski jezik, moraju biti garantovana sva neotuđiva prava kao što je pravo da govore i da se školuju na maternjem jeziku.

-Potrebno je ukinuti sve nezakonite ograničavajuće mere i povući politizovane tužbe pred međunarodnim sudskim instancama. Uvereni smo da napredak u tom pravcu vodi ka sveobuhvatnom, pravednom i održivom miru, zaključila je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je ranije danas dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona