SEVERNA KOREJA UPOZORAVA AMERIKU: Dodatne provokacije mogu se smatrati objavom rata

Novosti online

24. 02. 2023. u 10:41

DODATNE provokacije SAD protiv Severne Koreje mogu se smatrati objavom rata, izjavio je visoki severnokorejski zvaničnik Kvon Džong Gun.

СЕВЕРНА КОРЕЈА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ: Додатне провокације могу се сматрати објавом рата

Foto AP

Kako je rekao, jedini način da se prekine začarani krug eskalacije vojnih tenzija u području Korejskog poluostrva je da se preduzmu jasne i efikasne mere, te da Vašington odustane od obećanja da će rasporediti strateško naoružanje u Južnoj Koreji i okonča sve zajedničke vojne vežbe protiv Severne Koreje.

 - Bilo kakav nastavak neprijateljskih i provokativnih poteza protiv Pjongjanga, uprkos protestima i upozorenjima Pekinga, može se smatrati objavom rata protiv Severne Koreje - istakao je severnokorejski političar.

Kvon je takođe zapretio i kontramerama protiv Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko to međunarodno telo nastavi da primenjuje instrumente pritiska i, umesto da osudi Ameriku, nastavi da osuđuje pravo Severne Koreje na samoodbranu.

Podsetimo, krajem januara, Južna Koreja i SAD dogovorile su se da dalje prošire i pojačaju nivo i obim svojih zajedničkih vežbi ove godine. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da Vašington čvrsto stoji u svojoj produženoj posvećenosti odvraćanju, dodajući da je Pjongjang izveo neviđeni broj „provokativnih akcija“ 2022. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama