"MORAĆEMO PUNO DA SE BORIMO": Sijarto - Neke članice EU očajno pokušavaju da uvedu sankcije nuklearnom sektoru Rusije

Srna

24. 02. 2023. u 09:07

EU je pokušala da produži period razmatranja liste sankcija Rusiji sa šest meseci na godinu dana tokom diskusija o desetom paketu sankcija, ali Budimpešta to nije podržala, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

МОРАЋЕМО ПУНО ДА СЕ БОРИМО: Сијарто - Неке чланице ЕУ очајно покушавају да уведу санкције нуклеарном сектору Русије

FOTO: AP/Tanjug

- Ali držali smo se metodologije da se lista sankcionisanih, ali i skidanje sa liste, mora revidirati svakih šest meseci. Bilo je pokušaja da se period revidiranja produži na 12 meseci, ali mi smo to odbili i insistirali da ostane na šest meseci - rekao je Sijarto za "RIA Novosti".

On je ocenio da će EU nastaviti da pokušava da uvede sankcije nuklearnom sektoru Rusije, ali i istakao da Mađarska nikada neće pristati na to.

Sijarto je naveo da je bilo "snažnih pokušaja" da se ruski nuklearni sektor uključi na liste sankcija u toku izrade desetog paketa sankcija Rusiji, ali Budimpešta "nije dozvolila da se to dogodi".

- Morali smo puno da se borimo i moraćemo da se borimo i u budućnosti da nuklearni sektor ne bude pod sankcijama. Neke kolege članice EU očajnički pokušavaju da se uvedu sankcije ruskoj nuklearnoj korporaciji "Rosatom", čelnicima kompanije i da se ograniči nuklearna saradnje između Rusije i EU - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Sijarto je naglasio da se Budimpešta sa tim nikada neće saglasiti.

- To je nešto na šta ćemo svakako staviti veto u slučaju da se te tačke ubace u bilo kakvu vrstu sankcionih mera - najavio je Sijarto.

EU juče ponovo nije uspela da se dogovori oko desetog paketa sankcija Rusiji, a razgovori će biti nastavljeni danas.

BONUS VIDEO: JEZIVO: Zgrada u Turskoj pada kao kula od karata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu