AMERIKA ŠALJE JOŠ 200 VOJNIKA NA TAJVAN? SAD proširuju program obuke na kineskom ostrvu

Tanjug

23. 02. 2023. u 17:27

SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan radi obuke lokalnih oružanih snaga, preneo je danas Foks Njuz pozivajući se na neimenovani visoki izvor.

АМЕРИКА ШАЉЕ ЈОШ 200 ВОЈНИКА НА ТАЈВАН? САД проширују програм обуке на кинеском острву

Foto Tanjug/AP

Prema navodima, reč je o proširenju programa obuke koji je u prošlosti uključivao Nacionalnu gardu, specijalne jedinice i marince, a prema navodima američkih zvaničnika, još pre samo godinu dana svega oko 30 američkih vojnika bilo je stacionirano na Tajvanu.

-Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i bezbednosni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina, rekao je portparol Ministarstva odbrane Marti Majners.

-Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona, dodao je.

Kako navodi Foks Njuz, povećanje broja trupa planirano je mesecima pre nego to su napetosti između Kine i SAD eskalirale nakon skandala sa navodnim špijunskim balonom iznad američkog kopna.

Vojnici koji odu na Tajvan imaće zadatak da obučavaju tamošnje snage o američkim sistemima naoružanja, kao i manevrima za suprotstavljanje potencijalnoj ofanzivi iz Kine.

Američka medijska kuća podseća da je Kina poslednjih nedelja često slala svoje brodove i avione u zajvanske vode i vazdušni prostor.

Međunarodna zajednica priznaje Tajvan kao deo Kine, koja nastoji da to ostrvo ujedini sa maticom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)