PRETI MU KAZNA OD 10 GODINA ZATVORA: Ruski državljanin optužen zbog špijuniranja u Poljskoj

Srna

23. 02. 2023. u 11:48

RUSKI državljanin koji već dugi niz godina živi i radi u Poljskoj optužen je za špijuniranje za Rusiju u periodu od 2015. do aprila 2022. godine, saopštile su danas poljske vlasti.

ПРЕТИ МУ КАЗНА ОД 10 ГОДИНА ЗАТВОРА: Руски држављанин оптужен због шпијунирања у Пољској

foto: Epa

Muškarac je priveden u aprilu na osnovu dokaza koji potvrđuju da je prikupljao informacije o vojnoj spremnosti poljskih oružanih snaga i trupa NATO-a koje su potom prosleđivane ruskoj obaveštajnoj službi.

Portparol Okružnog tužilaštva u Gdanjsku saopštila je da je toj ustanovi u petak, 17. februara, podnesena optužnica protiv osumnjičenog.

- Špijunska aktivnost osumnjičenog bila je usmerena na vojne jedinice koje se nalaze u severoistočnom delu Poljske, u okviru koje je obavljao zadatke izviđanja važnih elemenata poljskih oružanih snaga - rekla je ona.

Takođe, otkriveno je više koruptivnih krivičnih dela koje je muškarac počinio u vezi sa carinjenjem robe. Osumnjičenom preti kazna do 10 godina zatvora, prenosi Rojters.

- Slučaj je jedan od nekoliko postupaka koji se odnose na aktivnosti obaveštajnih službi Rusije i Belorusije protiv Oružanih snaga Poljske koje trenutno vode tužioci Odeljenja za vojne poslove - dodaje portparol.

BONUS VIDEO: SNIMCI PADA METEORA: Vatreni trag na nebu iznad Krasnojarska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić