UHAPŠEN BIVŠI KONTRAOBAVEŠTAJAC FBI: Činio usluge ruskom oligarhu Olegu Deripaski, i sarađivao sa Albancem

P. Z. S. /abcnews.go.com

24. 01. 2023. u 01:28

BIVŠI visoki zvaničnik FBI u Njujorku uhapšen je zbog njegovih veza sa ruskim oligarhom, rekli su izvori za sprovođenje zakona za ABC njuz u ponedeljak.

УХАПШЕН БИВШИ КОНТРАОБАВЕШТАЈАЦ ФБИ: Чинио услуге руском олигарху Олегу Дерипаски, и сарађивао са Албанцем

Foto: Printskrin

Čarls Mekgonigal, koji je bio specijalni agent zadužen za kontraobaveštajne poslove u terenskoj kancelariji FBI u Njujorku, uhapšen je zbog svojih veza sa Olegom Deripaskom, ruskim milijarderom koji je sankcionisan od strane Sjedinjenih Država i krivično optužen prošle godine za kršenje tih sankcija.

Mekgonigal se povukao iz FBI 2018. Uhapšen je u subotu po podne pošto je stigao na aerodrom JFK nakon putovanja u Šri Lanku, rekli su izvori.

Mekgonigal se izjasnio da nije kriv po optužnici od četiri tačke koja je otkrivena u ponedeljak na Menhetnu.

Sudija je naredio da se pusti na slobodu uz kauciju od 500.000 dolara plus ograničenja putovanja i zabranu kontaktiranja sa bilo kim ko je povezan sa slučajem.

Optužen je zajedno sa sudskim tumačem Sergejem Šestakovim, koji je takođe radio sa Deripaskom.

Mekgonigal (54) optužen je za kršenje američkih sankcija pokušavajući da skine Deripasku sa liste sankcija. Mekgonigal je jedan od najviših bivših zvaničnika FBI ikada optuženih za zločin.

Foto: Jutjub/CNBC International TV

Oleg Deripaska

Mekgonigal i Šestakov, koji su radili za FBI koji istražuje oligarhe, navodno su se 2021. godine dogovorili da povedu istragu protiv rivalskog ruskog oligarha u zamenu za isplate od Deripaske, navodi Ministarstvo pravde. Mekgonigal i Šestakov su optuženi da su primali uplate preko fiktivnih kompanija i falsifikovanih potpisa kako bi ostali u tajnosti da im je Deripaska plaćao.

Obojica se suočavaju sa optužbama za pranje novca pored optužbi za kršenje sankcija. Za svaku od četiri tačke predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

-FBI je posvećen sprovođenju ekonomskih sankcija dizajniranih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno od neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njenih aktera, rekao je pomoćnik direktora FBI Majkl Driskol u saopštenju. - Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše globalni zlonamerni uticaj u ime Kremlja i povezani su sa delima podmićivanja, iznude i nasilja.

Driskol je nastavio: „Kao što se navodi, gospodin Mekgonigal i gospodin Šestakov, obojica američki državljani, delovali su u ime Deripaske i na prevaru koristili američki entitet da prikriju svoje aktivnosti kršeći sankcije SAD. Nakon uvođenja sankcija, one moraju biti podjednako sprovedene protiv svih građana SAD kako bi bile uspešne. Nema izuzetaka ni za koga, uključujući bivšeg zvaničnika FBI kao što je gospodin Mekgonigal.”

Nakon što je napustio FBI, Mekgonigal je kasnije radio za Deripasku preko advokatske firme koja je zastupala ruskog naftnog tajkuna.

On je, prema optužnici, zaradio najmanje 25.000 dolara radeći kao "istražitelj" za advokatsku kancelariju po pitanju Deripaske.

Mekgonigal je tada radila direktno za Deripasku, primajući početnu uplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svakog meseca tokom tri meseca od avgusta 2021. do novembra 2021.

Rekao je prijateljima da radi za "bogatog ruskog momka", prema optužnici, i naglasio da je njegov rad legalan. U razgovorima o Deripaski, Mekgonigal i Šestakov su ga često nazivali „velikim momkom“ i „znate ko“.

Američko tužilaštvo u Vašingtonu povelo je u ponedeljak poseban slučaj protiv Mekgonigala pod optužbom da je primio 225.000 dolara u gotovini od osobe sa poslovnim interesima u Evropi za koju je Mekgonigal znala da je zaposleni u stranoj obaveštajnoj službi.

U optužnici od devet tačaka se navodi da je između avgusta 2017. i septembra 2018. godine, što je dovelo do njegovog penzionisanja iz FBI u Njujorku, Mekgonigal je skrivao od biroa svoj odnos sa ovim neidentifikovanim bivšim obaveštajcem sve dok je putovao u inostranstvo sa tom osobom i sastajao se sa inostranim državljanima. Osoba je opisana kao albanski državljanin koji je bio zaposlen u kineskom energetskom konglomeratu.

Ta osoba je kasnije "služila kao izvor FBI u krivičnoj istrazi koja uključuje strano političko lobiranje" nad kojim je Mekgonigal imala nadzornu ulogu.

Na sudskom pojavljivanju na Menhetnu u ponedeljak, pomoćnik američkog tužioca Derek Vikstrom rekao je da će se Mekgonigal praktično u sredu pojaviti pred saveznim sudijom u D. C.-u kako bi bio optužen za navodno uzimanje 225.000 dolara od albanskog biznismena.

Šestakov, 69, koji je živeo u Morisu u državi Konektikat, takođe je navodno lagao FBI istražitelje u novembru 2021. o svojoj vezi sa Deripaskom. Pored ostalih optužbi, optužen je i po jednoj tački za davanje lažnih izjava.

Deripaska, magnat aluminijuma, bio je među dvadesetak Rusa koje je Ministarstvo finansija sankcionisalo 2018. godine kao kaznu za „stalne i sve zlonamernije aktivnosti ruske vlade u svetu“, prema zvaničnicima Ministarstva finansija.

FBI je pretresao njegove domove u Njujorku i Vašingtonu 2021.

Na Forbsovoj Listu milijardera 55-godišnji Deripaska vredi 1,7 milijardi dolara, iako je vredeo skoro 7 milijardi dolara 2018. godine - iste godine kada su SAD uvele sankcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna