SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: Na svaka dva minuta tokom porođaja ili trudnoće jedna žena umre

Novosti online

23. 02. 2023. u 18:59

NA svaka dva minuta tokom 2020. jedna žena je umrla od uzroka koji su mogli da se spreče i koji su povezani sa trudnoćom i porođajem, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА УПОЗОРАВА: На свака два минута током порођаја или трудноће једна жена умре

Foto: Arhiva

Procenjeno je da je 287.000 žena u svetu umrlo od tih uzroka, "što je gotovo 800 smrti majki svaki dan, a otprilike jednoj na svaka dva minuta".

Taj je broj napredak u poređenju s procenjenih 446.000 smrti pre 20 godina. Stopa smrtnosti među trudnicama ili tokom porođaja pala je između 2000. i 2015. i od tada je u osnovi stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.

Podaci se odnose na 2020. godinu, a učinci pandemije korona virusa nisu vidljivi u grupi podataka. Situacija u siromašnijim i zemljama pogođenim sukobima posebno je dramatična, rekla je Svetska zdravstvena organizacija. U supsaharskoj Africi zabeleženo je oko 70 odsto globalnih smrti majki u 2020, a slede je centralna i južna Azija koje su činile gotovo 17 procenata.

Pravedna zdravstvena zaštita daje svakoj majci, bez obzira ko je i gde je, dobre izglede za siguran porođaj i zdravu budućnost sa svojom porodicom. Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se sprečiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni pritisak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.

Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka se može u sprečiti. Jedan od ciljeva UN je smanjenje mortaliteta majki sa 339 smrti na 100.000 živorođene dece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj je broj iznosio 223.

Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom zaštitom za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom polnom i reproduktivnom zdravlju su među prvim koracima koje treba preduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi