MAĐARSKA ZNA RAZLOG ZBOG KOG EVROPA PROPADA: Orban sasuo Evropi celu istinu u lice

Đ.G.

23. 02. 2023. u 09:35

POLITIKA administracije američkog predsednika Džoa Bajdena postala je ključni faktor u propadanju Evrope usred ukrajinskog sukoba, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, preneli su lokalni mediji.

МАЂАРСКА ЗНА РАЗЛОГ ЗБОГ КОГ ЕВРОПА ПРОПАДА: Орбан сасуо Европи целу истину у лице

Foto: Printscreen

Prema pisanju lista Magyar Nemzet, Orban je to rekao na zatvorenom sastanku sa članovima vladajuće desničarske koalicije Fidesz-KDNP u sredu. Tokom sednice, on je navodno identifikovao glavne protivnike alijanse, koji uključuju „proratne međunarodne interesne grupe, koje se sastoje od Bajdenove administracije, proratnih briselskih birokrata i proratnih političara“.

U izveštaju se navodi da je Orban tvrdio da je „Evropa oslabila tokom prošle godine jer Bajdenova administracija neograničeno zastupa svoje interese u Briselu na račun evropskih interesa“. 

Navodi se da je mađarski premijer dodao da su odgovor na sukob u Ukrajini i „cunami sankcija“ uticali na evropsku ekonomiju, dok su se SAD, koje imaju dovoljno jeftine energije, klonile ovih izazova.

Orban je dalje rekao da je Evropa izgubila nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć za samo godinu dana, insistirajući na tome da Mađarska mora zaštititi svoje interese kako bi prebrodila oluju, kako citira list.

Da bi to postigla, Budimpešta mora da „brani promirovnu poziciju od Bajdenove administracije i Brisela“, da zaštiti mađarsku ekonomiju borbom protiv inflacije i da ojača svoju vojsku, rekao je on.

Navodi se i da je premijer izjavio da Budimpešta ne podržava nikoga u ukrajinskom sukobu, jer „u ovom ratu ne može biti pobednika“. Moskva ne može da pobedi zbog pomoći koju Zapad pruža Kijevu, dok je Rusija nuklearna sila i „nuklearna sila se ne može saterati u ćošak“, navodno je objasnio.

Mađarska je u brojnim prilikama pozivala Rusiju i Ukrajinu da odmah pristanu na prekid vatre, dok je u više navrata izražavala protivljenje sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi. Orban je u nedelju izjavio da ograničenja nisu uspela da okončaju neprijateljstva, već su nanela štetu evropskoj ekonomiji, preneo je RT.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri