LEPOTE SRPSKOG JEZIKA U UNESKU: Đaci u nošnjama oduševili ambasadore

Goran Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

22. 02. 2023. u 20:43

ĐACI dopunske nastave na srpskom jeziku u pariskom regionu, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, predstavljali su našu zemlju u Unesku u okviru kulturnog programa posvećenog obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika. Muzičko-poetski nastup su izveli Eva, Sofija, Tijana, Lazar, Sara, Tamara, Lea i Viktorija, uz ogroman aplauz prisutnih.

ЛЕПОТЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У УНЕСКУ: Ђаци у ношњама одушевили амбасадоре

Privatna arhiva

Pesmu "Sviću opet rumena svanuća" Dobrice Erića pevale su u srpskoj narodnjoj nošnji Sofija Lavernj i Eva Kostić, "Tamo daleko" je na violini interpretirala Tijana Milić, a stihove Duška Radovića i Dobrice Erića o lepoti srpskog jezika govorili su Lazar Medić, Tamara i Sara Šarčević, Lea Lekić i Viktorija Stefanović.

Đaci su učestvovali na poziv naše ambasadorke pri Unesku Tamare Rastovac Siamašvili, a po završetku programa, prišli su im i mnogi drugi zvaničnici da im čestitaju. Među njima su bili ambasaodri Saudijske Arabije, Kuvajata i drugih zemalja, a uz obostranu želju su se i fotografisali.

- Ponosni smo i srećni, zahvaljujemo se ambasadorki Rastovac Siamašvili i stalnoj delegaciji Republike Srbije pri Unesku na ukazanom poverenju i nezaboravnoj uspomeni, koja dečjem srcu i umu raskriljuje sve puteve, a učvršćuje one ka učenju i održanju srpskog jezika, istorije, tradicije i kulture – izjavila je  koordinatorka nastave Blaženka Trivunčić.

Slaveći različitosti i lepotu maternjih jezika, u  programu su, osim đaka iz Srbije, učestvovali i predstavnici Bangladeša, Indije, Azerbejdžana, Rusije, Brazila, Indonezije, Kine, Ukrajine, Uzbekistana i Saudijske Arabije.

NASTAVA NA DALjINU

Povodom dana maternjeg jezika, u utorak uveče je održan i onlajn čas  između učenika koji nastavu na srpskom jeziku pohađaju na daljinu u Francuskoj i učenika OŠ „Miroslav Antić“ u Beogradu. Uz zajedničko učenje, na mapi su pronalazili oblasti i gradove u Francuskoj odakle dolaze naši đaci - Burgundija, Loara, Sent Avol, Bretanja, Pikardija, okolina Pariskog regiona i gradovi Nant, Dižon, Marselj... Najudaljenija je bila Elena iz Pluvorna. Iako ih razdvajaju hiljade kilometara, srpski jezik ih povezuje.

I U CRKVI

Istim povodom, u crkvi Sveta Petka u Bondiju u pariskom regionu priređeno je muzičko-poetsko veče, pod nazivom "U carstvu srpskog jezika maštamo, rastemo i pevamo." Gosti večeri bili su pesnici Danica Dana Dodić, Edhem Mrđanović i Dragan Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna