BAJDEN PROTUTNJAO KAO METAK: Pet sati šef Bele kuće boravio u Ukrajini

I. Stanojević

20. 02. 2023. u 20:08

POPUT metka, američki predsednik Džozef Bajden, danas je protutnjao Kijevom u svojoj prvoj poseti Ukrajini otkako je Rusija u ovoj zemlji otpočela specijalnu vojnu operaciju. Tokom nenajavljenog blic boravka, od oko pet sati, šef Bele kuće razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i izrazio je divljenje Ukrajincima zbog njihove "herojske" borbe, uprkos, kako je kazao, nedostatku vojnog iskustva.

БАЈДЕН ПРОТУТЊАО КАО МЕТАК: Пет сати шеф Беле куће боравио у Украјини

Foto: Profimedia

"Ponovo izražavam divljenje narodu Ukrajine, običnim, vrednim građanima, koji nikada nisu bili vojno obučavani, ali način na koji se brane i napreduju je prosto herojski i tako misli ceo svet", izjavio je Bajden. Kako je preneo britanski "Bi-Bi-Si", Zelenski se zahvalio američkom predsedniku na podršci, poručivši da "demokratski svet" mora da "pobedi u ovoj istorijskoj borbi" i dodao da je "ovo najvažnija poseta u čitavoj istoriji odnosa SAD i Ukrajine", a razgovore ocenio kao izuzetno plodonosne.

Bajden je ocenio da, godinu dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, "Putinov osvajački rat propada" i obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini.

"Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje", rekao je Bajden tokom sastanka sa Zelenskim, koji je održan uoči godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AP. Zelenski je Bajdenu rekao da je njegova poseta "izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima".

- Putin je mislio da je Ukrajina slaba, a da je Zapad podeljen. Mislio je da će biti uporniji od nas, ali ne verujem da sada tako misli. Apsolutno nije bio u pravu. Godinu dana kasnije, dokazi su ovde u ovoj sobi, gde stojimo zajedno - rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije za novinare sa Zelenskim, preneo je "Si-En-En".

Američka medijska mreža navodi da je Bajdenova poseta, prva od ruskog napada, bila simbolična, sa namerom da se pokaže dugoročna američka podrška ukrajinskom narodu. Bajden se prisetio i kako su on i Zelenski tada razgovarali telefonom "kada su ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi prelazili ukrajinsku granicu".

- Volodimire, sećam se, rekli ste mi da možete čuti eksplozije u pozadini, to nikad neću zaboraviti - rekao je Bajden obraćajući se ukrajinskom kolegi. - Rekli ste mi, Volodimire,  da niste sigurni da ćemo moći uopšte da pričamo opet. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno pripremao za pad Kijeva, a možda čak i za kraj Ukrajine. Tada ste izjavili da će se svet promeniti i poručili da okupimo svetske lidere i tražimo pomoć za Ukrajinu. Godinu dana kasnije, Kijev je opstao. Ukrajina stoji čvrsto. Demokratija takođe. Amerikanci su uz vas i svet je uz vas, a meni je Kijev u srcu.

Dvojica predsednika su se prošetala Kijevom i posetila manastir Svetog Mihaila, dok su se, sve vreme, čule sirene za vazdušnu opasnost. Kako navodi Si-En-En, Ukrajina je aktivna ratna zona u kojoj američka vojska nema kontrolu, zbog čega se Bajdenova poseta razlikuje od prethodnih predsedničkih putovanja u Irak ili Avganistan.

Zelenski je prvi put pozvao Bajdena da poseti Kijev pre godinu dana, a prošle nedelje  je rekao da je njegov poziv ostao otvoren, iako je priznao da postoje drugi načini da njih dvojica razgovaraju.

Bela kuća je ranije saopštila da će američki predsednik sutra početi dvodnevnu posetu Poljskoj da bi, boravkom u toj zemlji, obeležio godinu dana od početka ruske intervencije u Ukrajini.

STIGAO VOZOM

PUTOVANjE Džozefa Bajdena u Ukrajinu držano je u tajnosti 24 sata koja su mu prethodila, što odražava veliku zabrinutost jer je u pitanju aktivna ratna zona, preneo je Si-En-En. Pre no što je stigao u Kijev, Bajden poslednji put u javnosti viđen u subotu uveče, na večeri sa suprugom u Vašingtonu, a u njegovom rasporedu nije bilo naznake da će posetiti Ukrajinu. On je u nedelju u četiri sata izjutra avionom krenuo ka Poljskoj, a novinarima koji su ga pratili nije bilo dozvoljeno da nose elektronske uređaje sa sobom. Gardijan navodi da je Bajden sleteo u Poljsku, od čije granice do Kijeva je doputovao vozom, a u Kijevu ga je dočekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri