BORELJ ZABRINUT: Apelovao sam na Peking da ne prelazi "crvenu liniju"

Srna

20. 02. 2023. u 13:38

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je apelovao na Kinu tokom Minhenske konferencije o bezbednosti da se uzdrži od "prelaska crvene linije" u odnosima Brisela i Pekinga slanjem oružja Rusiji.

БОРЕЉ ЗАБРИНУТ: Апеловао сам на Пекинг да не прелази црвену линију

Foto AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je juče da Kina razmatra mogućnost pružanja "smrtonosne" vojne pomoći Rusiji, uključujući oružje ili municiju, uz napomenu da su privatne kineske kompanije do sada Rusiji pružale samo "nesmrtonosnu" podršku.

- Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jiem i izrazio sam veliku zabrinutost zbog toga što Kina obezbeđuje oružje Rusiji i zamolio ga da to ne čini, izražavajući ne samo našu zabrinutost, već i činjenicu da bi to bila "crvena linija" za naše odnose - rekao je Borelj po dolasku na sastanak Saveta za spoljne poslove EU u Briselu.

On je dodao da je kineski diplomata rekao da Kina ne planira da isporučuje oružje Rusiji, ali da će EU biti oprezna.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je ranije da SAD, a ne Kina, "napumpavaju" ukrajinski sukob oružjem, pozivajući Vašington da prestane da prebacuje odgovornost za raspirivanje sukoba i da širi dezinformacija u vezi sa vojnom saradnjom Pekinga i Moskve, piše RIA.

BONUS VIDEO: TRESLO SE I U IRAKU: Snimci Marije Zaharove iz Bagdada tokom zvanične posete ruske delegacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)